Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Stíhejte svou práci s přehledem – pracujte efektivně!

Neodmyslitelným předpokladem výkonnosti na pracovišti je osobní efektivita. S tou je možno naštěstí dále pracovat, protože ji ovlivňuje spousta zvyků. Osobní efektivita se projevuje jako poměr mezi dosaženými výsledky a vynaloženým časem. Ovšem závisí především na poměru mezi vynaloženým časem a časem věnovaným „opravdové práci“.

Důvodem nedostatečných pracovních výsledků nemusí být nedostatek schopností či motivace. Tato skutečnost může souviset s nesprávně stanovenými prioritami, neschopností dodržet termíny či nevěnování se plnění nejdůležitějších úkolů. Lidé často postrádají schopnost účinně řídit sebe sama. Podstatou osobní efektivity je soustředit se na podstatné úkoly a neplýtvat časem a úsilím nad nepodstatnými, neodkládat práci na později, nevyhýbat se obtížným rozhodnutím, soustředit se na výsledky, apod. Důležité je taktéž udržet si pozitivní přístup podporující vnitřní motivaci i ve ztížených podmínkách. Významnou roli hraje i osobní tempo.

Jestliže chcete pracovat efektivněji, zde je několik účinných rad:


1) Zavřete nepotřebná okna a záložky internetového prohlížeče a opravdu se věnujte jen svému pracovnímu úkolu.

2) Stanovte si, co chcete v průběhu pracovní doby stihnout, určete si „úkol dne“ a stanovte si časové limity, plánujte rozumně.

3) Neztrácejte čas neustálou kontrolou a aktualizací e-mailové schránky, odpovídejte na e-maily, ovšem vyhraďte si na to vždy konkrétní čas

4) Začněte pracovat a nenechejte se rušit, říkáte si, rada „nad zlato“? Ale Vážně, věnujte se plně tomu, co je důležité a co je urgentní. Pokud Vás napadají jiné úkoly či poznámky, poznačte si je, ale neodvádějte svou pozornost jinam.

5) Neseďte celé dny u počítače, protáhněte se, zacvičte si, projděte se. Odpočinek i relaxace jsou důležité, nepracujte od rána do večera.

6) Udělejte si pořádek na pracovním stole, uvidíte, že se Vám bude lépe pracovat. Jestliže máte plný stůl dokumentů, složek a šanonů, budou tyto věci neustále odvádět Vaši pozornost.

7) Neustále se učte novým věcem, není nic horšího, než ustrnout v jednom bodě s myšlenkou, že Vaše vzdělávání skončilo po ukončení školní docházky. Učte se a rozvíjejte, uvidíte, že Vaše osobní efektivita poroste.

8) Nezapomínejte na spánek, nějakou dobu člověk bez spánku vydrží, ovšem jednou přijde krize a pracovní výkon může začít klesat. Proto se snažte dopřát si dostatečný a kvalitní spánek.








blog comments powered by Disqus