Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

EET a oznamovací a informační povinnost

Kromě technického zázemí, které souvisí s e-tržbami, by se měli podnikatelé připravit také na oznamovací a informační povinnost. Provoz elektronické evidence tržeb bude oficiálně spuštěn 1. prosince. V souladu s harmonogramem finanční správa již vydala technickou specifikaci e-tržeb, jež je určena především vývojářům pokladních systémů.

Podnikatelé v první vlně (poskytující stravovací a ubytovací služby uvedené v klasifikaci NACE – kód 55 a 56) jsou upozorňováni na to, aby kromě technické přípravy nepodcenili také oznamovací a informační povinnost. V rámci oznamovací povinnosti je podnikatel povinen nahlásit správci daně všechny své provozovny, ve kterých přijímá evidované tržby, včetně internetových stránek, prostřednictvím nichž evidované tržby také přijímá. Oproti oznamovací povinnosti, která je stanovena vůči správci daně, je informační povinnost zohledňována především ve vztahu k zákazníkovi. Zákazník musí být informován o tom, že provádí evidované tržby. Povinnost je splněna na základě dostatečně viditelného a čitelného oznámení. Např. v restauracích je doporučeno hned u vstupu umístit viditelnou ceduli. U tržeb internetových je povinnost umístit toto informační oznámení na web, a to čitelným písmem.

Obsah na informačním oznámení je dvojího druhu. Záleží na tom, jestli podnikatel provádí tržby v běžném nebo zjednodušeném režimu. Zjednodušený režim se týká podnikatelů, kteří nemají stálé připojení k internetu a mají tedy schválenu výjimku od Finanční správy. Obsah informačního oznámení pro oba případy je přímo nařízen zákonem.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus