Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Od následujícího roku jsou připravovány změny ve zdanění zaměstnanců

Již od roku 2017 mají být účinné změny, které zákonodárci momentálně připravují. Kromě úpravy srážkové daně se jedná o celou řadu dalších změn. V současnosti je v připomínkovém řízení návrh novely Zákona o daních z příjmů. Ta s sebou nese změny v daňovém zvýhodnění a uplatnění slev na dani, ale také ve zdanění závislé činnosti. V plánu je zavést další limit pro příjmy zdaněné daní srážkovou.

Slevy na dani

U slev na invaliditu má být dle novely rozhodující okamžik přiznání důchodu (nikoli jeho výplata). Rovněž u slev držitelů průkazu ZTP/P má být rozhodné datum platnosti průkazu (nikoli datum jeho vydání).

Nově stanovený limit pro daň srážkovou

Podobný daňový režim, který aktuálně platí pro dohody o provedení práce při nepodepsaném prohlášení k dani, se navrhuje rovněž pro příjmy ze závislé činnosti malého rozsahu. Tzn., že budou podléhat srážkové dani ve výši 15 % a neprojeví se v obecném základu daně poplatníka daně z příjmů fyzických osob.

Příspěvek na rekreaci pro rodinné příslušníky

Zaměstnavatelé často poskytují svým zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům různé výhody (např. příspěvky na rekreaci, komerční pojištění ve prospěch zaměstnancova rodinného příslušníka atd.). Nově má nastat změna v tom smyslu, aby bylo nepochybné, že toto plnění rodinnému příslušníku je příjmem zaměstnance.

Úprava daňových úlev z penzijního připojištění

Zákonem č. 377/2015 Sb., kterým byly pozměněny některé zákony v souvislosti s přijetím Zákona o ukončení důchodového spoření, se odstranila podmínka dosažení zletilosti pro účast na důchodovém spoření. Tento systém je proto otevřen všem bez věkového omezení. Je umožněna výplata nové dávky doplňkového penzijního spoření, tzv. částečného odbytného na žádost účastníka doplňkového penzijního spoření, který dovršil 18 let věku. Nutností je trvání spořící doby nejméně 10 let, a skutečnost, že v posledních 24 měsících nedošlo k převodu prostředků k jiné penzijní společnosti. Účastníci si mohou vybrat částku až do výše jedné třetiny prostředků (bez případných příspěvků zaměstnavatele a bez alikvotní části státního příspěvku). Přitom se nejedná o zánik smlouvy.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus