Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Elektronickou cestou podalo přiznání pouze 13 % FO

Elektronickou cestou podalo přiznání pouze 13 % fyzických osob


I přes snahu finanční správy o to, aby co nejvíce daňových přiznání bylo podáno online, Češi zůstávají věrni papíru. Našim podnikatelům se stále elektronické podání daňového přiznání nezamlouvá. Oproti minulému roku lehce vzrostl počet fyzických osob, které přiznání podaly online, v celkovém důsledku se ovšem jedná pouze o malou část poplatníků.

V období pro podání daňového přiznání, do pátku 1. dubna, registrovala finanční správa vcelku 1,94 milionu daňových přiznání k daním z příjmů. Z tohoto počtu se 1,7 mil. týkalo daně z příjmů fyzických osob a 0,24 mil. daně z příjmů právnických osob. Většina přiznání byla podána papírovou formou. Elektronickou formu zvolilo pouhých 13 % fyzických osob a 88 % osob právnických. Oproti předešlému roku ovšem došlo k mírnému zlepšení. Loni podalo daňové přiznání online 11 % fyzických a 85 % právnických osob.

88 % elektronických podání u právnických osob vypadá na první pohled jako vysoké číslo, paradoxně je tomu ovšem spíše naopak. Už druhý rok jsou totiž všechny právnické osoby povinny podávat přiznání elektronicky datovou zprávou v požadované struktuře. Letos navíc již podnikatelé se zpřístupněnou datovou schránkou nemohli tuto povinnost vyřešit tzv. e-tiskopisem, tedy tím, že přiznání podali přes Daňový portál bez elektronického podpisu a do pěti dnů doručili na úřad ručně podepsané potvrzení o podání – e-tiskopis.

Z dat finanční správy vyplývá, že oproti loňsku bylo letos k 1. dubnu podáno o zhruba 100 tisíc přiznání více. Finanční správa předpokládá, že někteří poplatníci podají svá přiznání ještě v následujících několika dnech. Poslední možnost podat daňové přiznání bez sankce je do pátku 8. dubna 2016. Jestliže někdo nepodá přiznání ani v této lhůtě, hrozí mu sankce v podobě pokuty za opožděné podání.

Podnikatelé, jež do 1. dubna doručili na úřad plnou moc k podání daňového přiznání prostřednictvím daňového poradce, a poplatníci, kteří mají ze zákona povinnost mít ověřenou účetní závěrku auditorem, mohou přiznání podávat až do 1. července roku 2016.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus