Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Paušál nebo daňová evidence?

Podnikáte jako OSVČ  a nevíte, zda je pro Vás výhodnější vést daňovou evidenci či uplatňovat výdaje paušálem? Ukážeme si několik příkladů.

Vzhledem k tomu, že pro ty, kdo uplatňují výdaje paušálem, je již složitější si za rok 2015 uplatnit daňové zvýhodnění na dítě či slevu na manžela, mohou začít uvažovat o tom, zda by nebylo lepší přejít na daňovou evidenci. Nebo naopak ti, kdo vedou daňovou evidenci, mohou uvažovat, zda by pro ně nebylo jednodušší uplatňovat výdaje procentem.
 
Pokud již nechceme uplatňovat skutečné výdaje, ale chceme je uplatnit procentem z příjmů, je potřeba upravit základ daně z předešlého roku. To lze provést mimo jiné dodatečným daňovým přiznáním. Řídíme se při tom § 23 odst. 8 písm. b) bod 2 zákona o daních z příjmů (dále jen „ZDP“). Tímto dodatečným přiznáním se dodaňují případné neuhrazené pohledávky či jiné položky.
 
Základ daně se tedy upravuje o pohledávky, závazky a zásoby k 31. 12. předchozího zdaňovacího období. Pohledávky a zásoby základ daně zvyšují, závazky ho naopak snižují. Nespotřebovaný materiál a drobný hmotný majetek s pořizovací cenou do 40.000 Kč základ daně neovlivňují. Jestliže následně dojde k úhradě pohledávek, nebudou se již tyto příjmy zahrnovat do příjmů zdanitelných v dalším zdaňovacím období, protože již byly v dodatečném přiznání zdaněny.
 
 Pokud nemáte k 31. 12. žádné neuhrazené pohledávky, závazky či zásoby apod., můžete rovnou přejít na paušál bez případného podávání dodatečného přiznání.

Pokud změníte základ daně, musíte podat i opravný přehled pro Českou správu sociálního zabezpečení („ČSSZ“). Sociální pojištění se totiž počítá z daňového základu. Lhůta pro podání opravného přehledu je nejpozději do 8 dnů ode dne, kdy se OSVČ dozvěděla o změně výše vyměřovacího základu.
 
Naproti tomu pojistné na zdravotní pojištění se počítá z rozdílu příjmů a výdajů. Opravný přehled pro zdravotní pojišťovnu tedy není třeba podávat.
 
Zde ovšem nastane taková situace, že pokud v roce 2015 dojde k dodanění pohledávek (závazků apod.), nebude se shodovat základ daně z daňového přiznání se základem pro výpočet pojistného na zdravotní pojištění. A nebude se shodovat ani v následujícím roce, kdy dojde k případné úhradě pohledávek (závazků apod.). Do výpočtu pojistného se zahrnuje skutečná úhrada v daném roce. Proto je potřeba stanovit základ pro odvod zdravotního pojistného odděleně.

Nyní si ukážeme  opačný případ, a to  přechod z paušálu na daňovou evidenci. Při přechodu jde opět o úpravu základu daně. Pokud ke konci roku nemáte žádné pohledávky, můžete na daňovou evidenci přejít snadno, nemusíte provádět žádnou úpravu základu daně.

 Pokud však k 31. 12. evidujete nezaplacené faktury, musíte o tyto pohledávky zvýšit základ daně. To buď stihnete udělat rovnou v řádném daňovém přiznání, a když ne, tak podáte dodatečné daňové přiznání za rok předcházející roku, kdy došlo ke změně v uplatnění výdajů. Případný příjem peněz za tyto pohledávky v dalším roce se bere jako příjem, který již není zdanitelný.
 
Při přechodu z paušálu na daňovou evidenci je třeba mít daňově vypořádané všechny transakce, protože v daňové evidenci začnete vést své záznamy od začátku.Co se týká závazků, které vám vznikly v době, kdy jste uplatňovali paušál, jejich úhrady v době, kdy vedete daňovou evidenci, nebudou daňově uznatelnými.
 
Na tuto změnu se také vztahuje § 23 odst. 8 ZDP, který dále určuje, že se základ daně upravuje kromě o pohledávky a závazky také o cenu nespotřebovaných zásob a o další položky (např. rezervy), pokud se u poplatníka vyskytují.
 
Jak tuto změnu uskutečnit:

  • Pokud k 31. 12. 2015 nemáte žádné pohledávky, závazky apod., můžete od dalšího roku začít s daňovou evidencí. Nic není potřeba dodaňovat a nepodává se ani dodatečné přiznání.
  • Pokud k 31. 12. 2015 evidujete nějaké pohledávky, závazky apod., můžete upravit daňový základ o tyto položky již v řádném daňovém přiznání pro rok 2015 a od roku 2016 můžete začít s daňovou evidencí. Není potřeba podávat dodatečné daňové přiznání.
  • Třetí variantou je, že se pro daňovou evidenci rozhodnete až v průběhu roku 2016 a k 31. 12. 2015 evidujete pohledávky, závazky apod. V tomto případě podáte dodatečné daňové přiznání za rok 2015 a také opravný přehled pro ČSSZ. Opět platí, že poplatník není v prodlení, jestliže podá dodatečné daňové přiznání a zaplatí daň nejpozději do dne, kdy je povinen podat daňové přiznání k dani za zdaňovací období, ve kterém ke změně uplatňování výdajů došlo. V praxi to znamená, že OSVČ se k přechodu na daňovou evidenci rozhodne až po podání daňového přiznání za rok 2015 a to až po skončení roku 2016. Podá dodatečné přiznání za rok 2015 a vznikne mu vyšší daňová povinnost. Tento rozdíl daně uhradí do termínu pro podání daňového přiznání za rok 2016.

Stejná pravidla platí i pro OSSZ tzn., že pokud změníme základ daně, musíme podat i opravný přehled pro ČSSZ. Sociální pojištění se totiž počítá z daňového základu. Lhůta pro podání opravného přehledu je nejpozději do 8 dnů ode dne, kdy se OSVČ dozvěděla o změně výše vyměřovacího základu.
 
Naproti tomu pojistné na zdravotní pojištění se počítá z rozdílu příjmů a výdajů. Opravný přehled pro zdravotní pojišťovnu tedy není třeba podávat.
 
Zde ovšem nastává opět situace, že pokud v roce 2015 dojde k dodanění pohledávek (závazků apod.), nebude se shodovat základ daně z daňového přiznání se základem pro výpočet pojistného na zdravotní pojištění. A nebude se shodovat ani v následujícím roce, kdy dojde k případné úhradě pohledávek (závazků apod.). Proto je potřeba stanovit základ pro odvod zdravotního pojistného odděleně.

Může nastat ještě jedna situace. A to taková, že jsme za rok 2015 skutečné výdaje a takto zpracované daňové přiznání podali. Poté nám ale došlo, že by bylo výhodnější pro rok 2015 uplatnit výdaje paušálem z příjmů. Tuto změnu můžeme udělat a podat dodatečné daňové přiznání.

 Pokud by tomu ale bylo naopak, tedy že bychom chtěli místo paušálních výdajů uplatnit výdaje skutečné, taková změna možná není.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus