Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Registrace k DPH a identifikovaná osoba

V tomto článku si řekneme, kdy se stáváte osobou registrovanou k DPH a kdy identifikovanou osobou.

 Identifikovanou osobou se za podmínek stanovených v zákoně o DPH (dále jen „ZDPH“) v platném znění stává osoba povinná k dani, která není plátcem DPH. Osoba identifikovaná, na rozdíl od osoby registrované k dani, uskutečňuje ostatní plnění v tuzemsku stále jako neplátce DPH.
 
Povinnost podat přiznání k DPH má identifikovaná osoba za každý měsíc, kdy jí vznikla daňová povinnost, a to do 25. dne následujícího měsíce. Oproti osobě registrované k dani však nemá povinnost podávat kontrolní hlášení.
 
Identifikovaná osoba je povinna podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, ve kterém se stala identifikovanou osobou.

Osoba povinná k dani se stává (dle ustanovení § 6g až § 6i ZDPH) osobou identifikovanou, pokud:

-pořizuje zboží z jiného členského státu EU, které je předmětem daně (výjimku z tohoto pravidla tvoří třístranný obchod), identifikovanou osobou se stává ode dne prvního pořízení tohoto zboží

 - přijme zdanitelné plnění s místem plnění v tuzemsku od osoby neusazené v tuzemsku, pokud se jedná o:

-  poskytnutí služby

-  dodání zboží s instalací nebo montáží

-  dodání zboží soustavami nebo sítěmi

poskytne službu s místem plnění v jiném členském státě podle § 9 odst. 1 ZDPH, s výjimkou poskytnutí služby, která je v jiném členském státě osvobozena od daně

Dobrovolná registrace identifikované osoby

Osoba povinná k dani se dle § 6j až § 6l ZDPH může stát dobrovolně identifikovanou osobou ode dne následujícího po dni oznámení rozhodnutí, kterým je tato osoba registrována, pokud:

-bude poskytovat vybrané služby v rámci zvláštního režimu jednoho správního místa

-bude pořizovat zboží z jiného členského státu EU

-bude pořizovat služby z EU nebo třetí země.

Jak zrušit registraci identifikované osoby?

Zrušení registrace z moci úřední – správce daně může zrušit registraci identifikované osoby, pokud jí ve dvou bezprostředně předcházejících kalendářních letech nevznikla povinnost přiznat daň.
 
Zrušení registrace na vlastní žádost – identifikovaná osoba může požádat o zrušení registrace, pokud není v tuzemsku registrovaná k dani ve zvláštním režimu jednoho správního místa a splňuje tyto podmínky:

1. za šest bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců jí nevznikla povinnost:

-přiznat daň z přijatých služeb

-přiznat daň z přijatého dodání zboží s instalací nebo montáží nebo dodání zboží soustavami nebo sítěmi

-přiznat daň z pořízení nového dopravního prostředku nebo zboží, které je předmětem spotřební daně

-podat souhrnné hlášení

2. v příslušném ani bezprostředně předcházejícím kalendářním roce:

-nepořídila zboží (s výjimkou nového dopravního prostředku nebo zboží, které je předmětem spotřební daně), jehož celková hodnota bez daně překročila 326 000 Kč

-neučinila rozhodnutí podle § 2b ZDPH (volba předmětu daně)

-přestala uskutečňovat ekonomické činnosti.


Identifikovaná osoba přestává být identifikovanou osobou dnem následujícím po dni oznámení rozhodnutí, kterým je jí zrušena registrace.



Z pohledu zákona o DPH existuje několik možností, jak se stát osobou registrovanou k DPH. Pro každého nového plátce platí měsíční zdaňovací období, kdy každý plátce podává přiznání k DPH (i když je nulové), a od letošního roku nově i kontrolní hlášení.

1. Povinná registrace plátce DPH (dle § 6 až § 6e ZDPH):

-Osoba povinná k dani překročí obrat

Plátcem se stává osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, jejíž obrat za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne 1 000 000 Kč, s výjimkou osoby, která uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně. Tato osoba se stává plátcem od prvního dne druhého měsíce následujícího po měsíci, ve kterém překročila stanovený obrat, nestane-li se podle tohoto zákona plátcem dříve.


2. Osoba povinná k dani je společníkem společnosti, v jejímž rámci se uskutečňuje plnění s nárokem na odpočet daně. V takovém případě se stává plátcem ode dne, kdy se stal plátcem kterýkoli z ostatních společníků.3

3. Osoba povinná k dani se stane společníkem společnosti, v jejímž rámci uskutečňuje plnění s nárokem na odpočet daně společně s plátcem. Plátcem je ode dne, kdy se stala společníkem.

4. Osoba povinná k dani nabyla majetek:

  1. pro účely uskutečňování ekonomických činností na základě rozhodnutí o privatizaci,
  2. od plátce nabytím obchodního závodu.

Plátcem se stává ode dne nabytí majetku.

1. Osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, která poskytuje služby s místem plnění v tuzemsku, s výjimkou služeb osvobozených od daně bez nároku na odpočet daně, nebo která uskutečňuje zasílání zboží do tuzemska s místem plnění v tuzemsku, a to prostřednictvím své provozovny umístěné mimo tuzemsko. Plátcem se stává ode dne poskytnutí těchto služeb nebo dodání tohoto zboží.

2. Osoba povinná k dani, která nemá sídlo v tuzemsku a:

-která uskuteční zdanitelné plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku, s výjimkou plnění, u kterých je povinna přiznat daň osoba, které jsou tato plnění poskytována, nebo plnění, na která se použije zvláštní režim jednoho správního místa. Plátcem se stává ode dne uskutečnění tohoto zdanitelného plnění

-není osvobozenou osobou a uskuteční dodání zboží do jiného členského státu, které je odesláno nebo přepraveno z tuzemska touto osobou, pořizovatelem nebo zmocněnou třetí osobou, a to osobě, pro kterou je pořízení zboží v jiném členském státě předmětem daně. Plátcem se stává ode dne dodání tohoto zboží.

3. Osoba povinná k dani, která je členem skupiny a která uskuteční zdanitelné plnění dodání zboží nebo poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku svou částí umístěnou mimo tuzemsko. Plátcem se stává ode dne uskutečnění tohoto plnění.

4. Dědic, který majetek nabyl po zemřelém plátci a který pokračuje v uskutečňování ekonomických činností. Plátcem se stává ode dne přechodu daňové povinnosti zůstavitele.

Dobrovolná registrace plátce DPH

Přihlášku k registraci DPH může podat (dle § 94a ZDPH):

-osoba povinná k dani se sídlem nebo provozovnou v tuzemsku, která uskutečňuje nebo bude uskutečňovat plnění s nárokem na odpočet daně

-osoba povinná k dani, která nemá sídlo ani provozovnu v tuzemsku a která bude uskutečňovat plnění s nárokem na odpočet daně s místem plnění v tuzemsku.

Zrušení registrace k DPH

1. Z moci úřední (dle § 106 ZDPH)
Správce daně zruší registraci plátce, pokud plátce:

-přestal uskutečňovat ekonomické činnosti

-neuskutečnil bez oznámení důvodu správci daně za 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců plnění v rámci ekonomické činnosti

-uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně.


Správce daně zruší registraci plátce:

-který závažným způsobem poruší své povinnosti vztahující se ke správě daně,a současně: jeho obrat nepřesáhl za 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců 1 000 000 Kč,za 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců neuskutečnil zdanitelné plnění, pokud se jedná o plátce, který nemá v tuzemsku sídlo, nebo je skupinou.


2. Na žádost plátce (dle § 106b ZDPH)
O zrušení registrace může plátce, který má sídlo v tuzemsku a který není skupinou, požádat, pokud splňuje tyto podmínky:

-uplynul jeden rok ode dne, kdy se stal plátcem a tento plátce:

       -nedosáhl za 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsícůobratu většího než 1 000 000 Kč, nebo

       -uskutečňuje pouze plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně, nebo

       -přestal uskutečňovat ekonomické činnosti.

 
 


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus