Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

6 produktivních rituálů úspěšných podnikatelů

  • 0

Pokud se i vám často stává, že vstáváte ráno bez energie, v napětí, že v práci nestíháte a domů se vracíte naprosto vyčerpaní, kdy skrze starosti nemůžete usnout a budíte se snad více unaveni, než když jdete spát, pak je nejvyšší čas začít přemýšlet o tom, kde v tomto kruhu únavy děláte chybu a ihned na tom začít pracovat.

1.      Vstávat dříve

„Každý den začíná ránem a to, jak využijete toto ráno, rozhoduje o tom, jak využijete celý den.“ Napsal Franklin. Či případně úspěšní současníci jako šéf AppluTimCook, šéfka Pepsi Indra Nooyi, zakladatel Twitteru vstávají mezi čtvrtou a půl šestou ráno. „Když ostatní ve svých pohodlných postelích ještě sní o tom, jak jednou určitě porazí titány, já jsem už vzhůru,“ říká šéf StarbucksHoward Schulz, který má budíček nastavený na 4:44 hod.


2.      Stanovit plán dne

Tomáš Baťa to, kvůli čemu vstává dříve, nazýval „můj čas“. „Představuji si svůj den. Všechny cíle, metody, kterými jich dosáhnu, i motivace, které mě poženou. A to vše ještě než den pořádně začne.“

Produktivní lidé vstávají dříve i proto, aby si stanovili myšlenku nebo zásadní úkol, kterého chtějí během dne dosáhnout. Celý den pak vědí, že budou sami sobě skládat účty a k večeru pak bilancují nad tím, co se jim podařilo a co případně nikoli.


3.      Začít nejhorším

Krásně to vyjádřil spisovatel Brian Tracy: „Pokud sníte ke snídani žábu, vše ostatní bude už ten den jednoduché“. Onou žábou myslel nejnepříjemnější úkol, který ten daný den potřebujeme nejen zpracovat, ale hlavně ho tímto co nejdříve dostat z hlavy, kde do té doby vytváří jen stres a zátěž.


4.      Fyzická vitalita

Šéf společnosti Apple TimCook je v pět ráno již v posilovně. Jack Dorsey (zakladatel Square) vybíhá o půl šesté na desetikilometrový okruh parkem. Všichni tito úspěšní lidé totiž vědí, že potřebují zdravé funkční tělo, zbavené stresu a chorob. Sportem se totiž člověk mimo jiné učí i čelit výzvám a porážet soupeře. I v případě, že člověk běhá sám, musí přemoci sám sebe, aby se do běhu vůbec pustil. A za vítězství nad sebou je ihned odměněn – hormony na snížení stresu, které přinášejí další energii a chuť do práce.


5.      Zdravá snídaně

Alan George Lafley říká: „Dříve jsem nesnídal vůbec. Jídlo během dne bylo ve stylu – co bylo po ruce a večer jsem se cítil unavený a potřeboval dobít baterky dalším (nekvalitním jídlem). Dnes snídám koktejl, polovinu celozrnné bagety a misku jogurtu. Jím šestkrát denně vyvážené jídlo a udržuji si tím tu správnou glykemickou hladinu. Potřebuji být produktivní po celý den a jídlo je palivem do mého motoru.“


6.      Meditace

To, že dnes meditují ikony svých oborů jako je Madonna, HughJackman či OprahWinfrey, není žádným překvapením. Meditací však začíná třeba i Steve Murphy, který zastává názor, že je nezbytně nutné sbírat vnitřní energii. Říká tomu „nabíjecí hodina“.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus