Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Platba daní pomocí daňové složenky

Věděli jste o tom, že daně nemusíte platit pouze převodem přes účet nebo na pokladně finančního úřadu, ale také pomocí tzv. daňové složenky na poště? Některé druhy daní lze dokonce zaplatit zdarma.

Bezplatnou daňovou složenku si můžete vzít od 1. března 2016 na jakékoli pobočce České pošty.

Díky této složence můžou všechny fyzické osoby s rodným číslem nebo vlastním číslem plátce  zaplatit bez poplatku tyto daně:

Daň z nemovitých věcí

Daň z nabytí nemovitých věcí (popřípadě daň z převodu nemovitostí)

Daň z příjmu fyzických osob, podávajících přiznání

Tenhle druh platby daní umožnila finanční správa pro všechny zájemce, kteří platí raději v hotovosti na  pokladně finančního úřadu, nicméně pokladen je v této chvíli jen 98. Poboček České pošty je po celé republice kolem 3 200, včetně malých vesniček. Mimo to je pošta otevřena ve většině měst šest dní v týdnu, kdežto pokladny na finančních úřadech pouze dva pracovní dny. Ze všech poplatníků jich využívá platbu v hotovosti na pokladnách finančních úřadů přes milion. Finanční správa díky tomuto kroku přijde o 42, 50 Kč a Česká pošta z toho dostane pouze polovinu, čili 18, 50 Kč. Je pravděpodobné, že platbu pomocí daňové složenky využijí i poplatníci, kteří daně platí běžně obyčejnou složenkou, i přesto se celkové náklady na zavedení této složenky nezvýší.

Jak vypadá daňová složenka?

Bezplatná daňová složenka, vypadá téměř stejně jako klasická poštovní poukázka typu „A“, jediný rozdíl je v záhlaví, kde je označení Poštovní poukázka A – doklad V/DS, kdy DS znamená daňová složenka. V horní části složenky je bílý pruh s označeným transakčním kódem 113 a konstantním symbolem 0001.

Kategorie: Články