Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Firemní akce a odpovědnost za škodu

Stále více zaměstnavatelů pořádá pro své zaměstnance kromě vánočních večírků také různé teambuildingové akce. Většinou se jedná o bowlingové večery, návštěvy sportovních událostí nebo víkendy v horské chatě a další.

Může se stát, že se na firemní akci nějaký zaměstnanec zraní. Jedná se v takovém případě o pracovní úraz?

Pracovní úraz

Pracovní úraz je dle 271k zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb.) definován jako poškození zdraví nebo smrt zaměstnance, došlo-li k nim nezávisle na jeho vůli krátkodobým, náhlým a násilným působením zevních vlivů při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním, případně též úraz, který zaměstnanec utrpěl pro plnění pracovních úkolů. Za pracovní úraz se nepovažuje úraz, který se zaměstnanci přihodil během cesty do nebo z práce.

Úraz v rámci teambuildingu

Pokud jsou zaměstnanci na teambuldingu, většinou nevykonávají práci, kterou mají uvedenou ve smlouvě, ale baví se.  Jak to tedy je?

Nejvyšší soud ČR prohlásil dne 12.2.2009  v rozsudku, že teambuilding je „intenzivní a záměrné (cílené) budování a rozvíjení pracovního potenciálu pracovních týmů; zejména bývá kladen důraz na prohloubení motivace a vzájemné důvěry, na zlepšení výkonnosti a komunikace mezi členy pracovního kolektivu, na zlepšení týmové kreativity apod.“ Současně také Nejvyšší soud uvedl, že je to činnost, která přímo souvisí s plněním pracovních činností.

Další rozsudek ze dne 20. listopadu 2012, sp. zn. 21 Cdo 2259/2011 uvádí, že „není vyloučeno, že sportovní činnost, která nevybočila z rámce oficiálního programu zaměstnavatelem pořádaných sportovních dnů, byla posouzena jako plnění pracovních úkolů za předpokladu, že ji zaměstnanec konal na příkaz (pokyn) zaměstnavatele“.

Je-li  organizovaný teambuilding povinnou akcí a zaměstnanec se zraní během povinného organizovaného programu, je velmi pravděpodobné, že bude úraz brán jako pracovní.

Jestliže zaměstnavatel pořádá dobrovolné společné akce, např. návštěva divadla, kina nebo koncertu a stane se zaměstnanci nějaký úraz při návštěvě této společenské akce, nelze jej považovat jako pracovní úraz, protože to nemá nic společného s plněním pracovních povinností.

Kategorie: Články