Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Stravenky jako benefit pro zaměstnance

Stravenky patří k nejčastějšímu benefitu, který zaměstnanci dostávají. Hlavní výhodou stravenek pro zaměstnavatele je úspora ve formě daňově uznatelných nákladů z části hodnoty stravenek. Daňově uznatelné jsou příspěvky na stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu, maximálně však do výše 70 % stravného pro zaměstnance při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin .
 
Pro rok 2016 zaměstnavatel nejvíce „ušetří“ na stravence v hodnotě 105 Kč. 55 % uznatelných nákladů činí 57,75 Kč (maximum uznatelných nákladů představuje 70 % z 83 Kč – tj. 58,10 Kč).
 
Daňová uznatelnost takovéhoto příspěvku na stravování je však podmíněna tím, že zaměstnanec odpracuje směnu minimálně v délce tří hodin. 
Daňově uznatelným je ale též příspěvek na jedno další jídlo zaměstnance, pokud délka jeho směny v úhrnu s povinnou přestávkou v práci bude delší než 11 hodin.
 Hlavní výhodou stravenek pro zaměstnance je získání příjmu, který nepodléhá sociálnímu ani zdravotní pojištění.
 Navíc je hodnota tohoto stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění zaměstnavatelem zaměstnancům ke spotřebě na pracovišti nebo v rámci závodního stravování zajišťovaného prostřednictvím jiných subjektů od daně pro zaměstnance osvobozena.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus