Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Přiznání k dani z příjmu-právnické osoby

V předchozím článku jsme si říkali o daňovém přiznání k dani z příjmu fyzických osob, dnes si povíme i o přiznání pro právnické osoby. Podat daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob za rok 2015 je třeba do 1. dubna, případně do 1. července.

 Daň z příjmů právnických osob mají povinnost hradit právnické osoby. To jsou nejčastěji např.:

-obchodní společnosti (s. r. o., a. s., v. o. s. atd.)

-družstva

-spolky, nadace, sdružení apod.

Tato povinnost platí i pro firmy, které mají sídlo na území ČR nebo zde sídlí jejich vedení. Tím se rozumí adresa místa, odkud je právnická osoba řízena. V takovém případě mají povinnost zdanit příjmy plynoucí ze zdroje na území ČR a ze zahraničí.

 Teď se podíváme jak při vyplňování formuláře konkrétně postupovat.

Záhlaví

V záhlaví vyplňujete informace, na které jste zvyklí i z jiných daňových formulářů. V úvodu nezapomeňte vyplnit bližší specifikaci finančního úřadu, pod který spadáte, dále uveďte přidělené DIČ a zda se jedná o řádné, dodatečné nebo opravné daňové přiznání. V našem případě se budeme držet řádného daňového podání.

-       Typ daňového přiznání – první ze specifik, na které je nutné při vyplnění pamatovat, a údaj, který je nutné správně vyplnit, aby mohlo být přiznání správně zpracováno. Většinou se vyplňujete A, což je označení daňového přiznání za zdaňovací období (§ 21a zákona o daních z příjmů, dále jen „ZDP“), nebo daňové přiznání nespadající do typů uvedených pod symboly B až T.

-       Zdaňovací období podle § 21a písm. – pokud podáváte typ daňového přiznání A, vyberete z následujících možností: A) kalendářní rok, B) hospodářský rok, C) období od dne fúze do konce roku, D) účetní období, je-li delší než kalendářní rok.

Kromě dalších údajů, které je nutné nezapomenout vyplnit, bychom ještě v této části upozornili na vyplnění hlavní (převažující) činnosti.

I. Oddíl

V tomto oddílu je nutné doplnit identifikaci daňového subjektu, tedy název, sídlo a kontaktní informace, a další nezbytné údaje.

II. Oddíl – daň z příjmů právnických osob

Ř. 10 – Výsledek hospodaření (zisk +, ztráta −) nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji ke dni – sem uveďte výsledek hospodaření před zdaněním (zisk nebo ztráta).  

 
Ř. 20 až 62 – do těchto řádků postupně uvedete údaje tak, jak jsou jednotlivé řádky specifikovány, a to v závislosti na tom, do jaké míry se takto uvedené údaje týkají vaší činnosti. Na těchto řádcích se uvádí částky zvyšující zisk, resp. kladný rozdíl mezi příjmy a výdaji. Pokud je výsledkem hospodaření ztráta či rozdíl mezi příjmy a výdaji je záporný, uvedou se částky snižující ztrátu, resp. záporný rozdíl mezi příjmy a výdaji.

 
Ř. 70 je řádkem součtovým – ř. 20 + ř. 30 + ř. 40 + ř. 50 + ř. 61 + ř. 62.
 
Ř. 100 až 162 – obdobně jako tomu je u řádků 20 až 62, vyplníte podle toho, které řádky se vás týkají. Na uvedených řádcích se uvedou částky snižující zisk, resp. kladný rozdíl mezi příjmy a výdaji. V případě, že je výsledkem hospodaření ztráta nebo rozdíl mezi příjmy a výdaji je záporný, uvede se sem částka zvyšující ztrátu, resp. záporný rozdíl mezi příjmy a výdaji.
 
Ř. 170 – jedná se o mezisoučet ř. 100 + ř. 101 + ř. 109 + ř. 110 + ř. 111 + ř. 112 + ř. 120 + ř. 130 + ř. 140 + ř. 150 + ř. 160 + ř. 161 + ř. 162.
 
Ř. 200 až 220 – týkají se společníků veřejné obchodní společnosti nebo komplementářů komanditní společnosti.
 
Ř. 230, 240, 242, 243 – týkají se daňové ztráty, dosud neuplatněných nároků z předchozích období, odečtu nároku na odpočet na podporu odborného vzdělávání a výzkumu.
 
Ř. 241 – zde se uvede částka snížení základu daně podílového fondu o nevyužitou částku záporných rozdílů mezi jeho příjmy a výdaji podle § 20 odst. 3 ZDP, ve znění platném do 14. 7. 2011, pokud vznikly za zdaňovací období nebo období, za které se podává daňové přiznání, započaté v roce 2010. Tato částka musí být shodná s úhrnem částek vykázaných ve sloupci 4 tabulky E přílohy č. 1 II. oddílu, na řádcích odpovídajících zdaňovacím obdobím započatým v roce 2010.
 
Ř. 250 – uvede se základ daně po úpravě o část základu daně (daňové ztráty) připadající na komplementáře a o příjmy podléhající zdanění v zahraničí, u nichž je uplatňováno vynětí, snížený o položky podle § 34, před snížením o položky podle § 20 odst. 7 nebo odst. 8 ZDP. To znamená ř. 220 – ř. 230 – ř. 240 – ř. 241 – ř. 242 – ř. 243. Hodnota uvedená na tomto řádku nemůže být záporná. Stejně tak to platí i pro řádky 270, 310, 330, 340 a 360.
 
Ř. 251 – uvádí se sem částka dle § 20 odst. 7 ZDP, o níž mohou veřejně prospěšní poplatníci (§ 17a ZDP) dále snížit základ daně uvedený na ř. 250.
 
Ř. 260 – zapíše se případný odečet bezúplatných plnění podle § 20 odst. 8 ZDP (nejvýše 10 % z částky na ř. 250).
 
Ř. 270 – do tohoto pole se uvádí základ daně po úpravě o část základu daně (daňové ztráty) připadající na komplementáře a o příjmy podléhající zdanění v zahraničí, u nichž je uplatňováno vynětí, snížený o položky podle § 34 a částky podle § 20 odst. 7 nebo 8 ZDP, zaokrouhlený na celé tisícikoruny dolů. To znamená ř. 250 – ř. 251 – ř. 260.
 
Ř. 280 – příslušná sazba daně (v %) podle § 21 odst. 1 nebo odst. 2 anebo odst. 3 ZDP, ve spojení s § 21 odst. 6 ZDP.
 
Ř. 290 – vypočtená daň podle vzorce: (ř. 270 × ř. 280) / 100.
 
Ř. 300 – uvedení slev na dani podle § 35 odst. 1 a § 35a nebo § 35b ZDP (nejvýše do částky na ř. 290).
 
Ř. 301 – zde platí, že se tento řádek nevyplňuje. Použije se jen tehdy, pokud kromě slev na dani zákon vymezí nové skutečnosti, které budou důvodem k dalším úpravám částky daně.
 
Ř. 310 – jedná se o daň upravenou o položky uvedené na ř. 300 a ř. 301 (ř. 290 – ř. 300 ± ř. 301).
 
Ř. 320 až 335 – řádky týkající se zápočtu daní, zaokrouhlení daně, příslušné sazby apod.
 
Ř. 340 – celková daň, jejíž výše odpovídá součtu řádků 330 a 335.
 
Ř. 360 – uvádí se poslední známá daň pro účely stanovení výše a periodicity záloh podle § 38a odst. 1 ZDP (ř. 340 – ř. 335 = ř. 330). I zde platí, že uvedená hodnota nesmí obsahovat záporné číslo.

Příloha č. 1 II. oddílu

Další částí je příloha č. 1, do které se uvádí následující důležité informace ovlivňující výši daňové povinnosti. Jsou rozděleny do částí A až K, a to následujícím způsobem:

A-     Rozdělení výdajů (nákladů), které se neuznávají za výdaje (náklady) vynaložené na dosažení zajištění a udržení příjmů, uvedených na řádku 40 podle účtových skupin účtové třídy – náklady

B-    Odpisy hmotného a nehmotného majetku

C-    Odpis pohledávek zahrnovaný do výdajů (nákladů) k dosažení, zajištění a udržení příjmů a zákonné rezervy a zákonné opravné položky vytvářené podle zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, ve znění pozdějších předpisů

E-Odečet daňové ztráty od základu daně podle § 34 odst. 1 až 3 zákona nebo snížení základu daně podílového fondu o záporný rozdíl mezi jeho příjmy a výdaji podle § 20 odst. 3 zákona, ve znění platném do 14. července 2011

F-     Odpočty podle § 34 odst. 4 zákona

G-   Celková hodnota bezúplatných plnění, kterou lze podle § 20 odst. 8 zákona uplatnit jako odečet od základu daně sníženého podle § 34 zákona

H- Rozčlenění celkového nároku na slevy na dani (§ 35 odst. 1 a § 35a nebo § 35b zákona), který lze uplatnit na ř. 300

H-  Ř.5- Samostatná příloha k řádku 5 tabulky H přílohy č. 1 II. Oddílu

I-  Zápočet daně zaplacené v zahraničí

 I – s. p. - Samostatná příloha k tabulce I přílohy č. 1 II. Oddílu

J-  Rozdělení některých položek v případě komanditní společnosti

K- Rozdělení některých položek v případě komanditní společnosti


 IV. oddíl – dodatečné daňové přiznání

Pokud podáváte dodatečné nebo opravné daňové přiznání, pak se vás bude týkat i tento IV. oddíl. V opačném případě jej nevyplňujte.

V. oddíl – placení daně

V této části se uvádí údaje o tom, kolik bylo uhrazeno na zálohách, kolik bylo plátcem sraženo na zajištění daně, případný uplatňovaný zápočet daně vybírané srážkou a výsledný nedoplatek či přeplatek.
 
Nezapomeňte také vyplnit údaje o podepisující osobě – ty vyplňte pouze v případě, kdy je osoba odlišná od daňového subjektu. Je-li daňový subjekt či podepisující osoba právnickou osobou, uveďte fyzickou osobu oprávněnou k podpisu s uvedením vztahu k právnické osobě (např. jednatel, pověřený pracovník atd.).
 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus