Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Návod jak vyplnit přiznání k příjmu fyzických osob za rok 2015

V tomto článku si řekneme, kdo má povinnost podat daňové přiznání za rok 2015 a jak ho správně vyplnit.

Případy, kdy je nutné podat přiznání:

-       dosažení hrubých příjmů z podnikání či jiné samostatné výdělečné činnosti ve výši minimálně 15.000 Kč, jež jsou předmětem daně z příjmů fyzických osob

-       podnikání vykázalo ztrátu

-       k příjmům ze zaměstnání přesáhla výše dalších příjmů hranici 6.000 Kč za rok (např. z pronájmu, podnikání nebo kapitálového majetku) – jedná se opět o částku hrubých příjmů

-       souběh více zaměstnání najednou a některý z těchto příjmů nebyl zdaněn srážkovou daní

-       poplatník neměl příjem ze zaměstnání, ale jedná se o důchodce, studenta nebo např. maminku na rodičovské dovolené, a v rámci přivýdělku z podnikání či pronájmu si vydělal v roce 2015 více než 15.000 Kč.

Pokud přiznání zpracováváte a předkládáte sami, je třeba jej podat a uhradit daň za rok 2015 nejpozději v pátek 1. dubna 2016. Pokud vám přiznání zpracovává a předkládá daňový poradce nebo máte povinný audit, platí pro vás termín pátek 1. července 2016.

Pojďme se nyní podívat na to, jak postupovat při vyplnění samotného daňového přiznání (tiskopis pro rok 2015 – vzor č. 22, pokyny k vyplnění).

Záhlaví

Hned na úvodní straně je důležité vyplnit správný příslušný  finanční úřad. 
Dále vyplníte své daňové identifikační číslo (DIČ) a identifikační číslo (IČ). U fyzických osob má nejčastěji tvar „CZ“ a poté následuje rodné číslo bez lomítka.
 
Řádek 04 obsahuje údaj o kódu rozlišení daňového přiznání. Vyplníte tedy kód a datum, kdy k této skutečnosti došlo.

Další údaje vyplňte dle potřeby. Do pole Zdaňovací období vyplňte kalendářní rok, za který se přiznání podává, v našem případě to bude rok 2015.

1. oddíl – Údaje o poplatníkovi

Jak už z názvu tohoto oddílu vyplývá, vyplníte do této části údaje o sobě – to znamená jméno, příjmení, adresu místa pobytu a kontaktní informace.
 
Za zmínku také stojí řádek 29a Výše celosvětových příjmů – pokud jste poplatníkem podle § 2 odst. 3 zákona o daních z příjmů („ZDP“), tedy rezidentem členského státu EU nebo státu tvořícího EHP, a uplatňujete nezdanitelné části základu daně podle § 15 ZDP, slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b) až e) a písm. g) ZDP nebo daňové zvýhodnění podle § 35c ZDP, pak uvedete sumu všech příjmů ze zdrojů na území České republiky a ze zdrojů v zahraničí, a to v celých Kč. Cizí měna se přepočítá v souladu s § 38 odst. 1 ZDP.

2. oddíl – Dílčí základ daně, základ daně, ztráta

Pokud jste měli příjmy i ze zaměstnání, pak je nutné věnovat nejdříve pozornost první části nazvané „Výpočet dílčího základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (§ 6 zákona)“. Do příjmů ze závislé činnosti v souladu s § 6 ZDP se uvádí příjmy ze zdrojů na území České republiky i příjmy ze zdrojů v zahraničí, opět přepočtené na Kč.
 
Je nutné si od všech svých zaměstnavatelů, u kterých jste byli v roce 2015 zaměstnáni, vyžádat „Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň a daňovém zvýhodnění za zdaňovací období 2015“. Na základě těchto dokladů vyplníte řádky 31 až 35.
 
Následuje druhá část tohoto oddílu nazvaná „Dílčí základy daně z příjmů fyzických osob podle § 6, § 7, § 8, § 9 a § 10 zákona, základ daně a ztráta“. Tato část je svým způsobem specifická a je potřeba jí opět věnovat zvýšenou pozornost.
 
Níže uvádíme výběr řádků, které se vás mohou týkat:

-do ř. 36 uveďte údaj z  ř. 34

-na ř. 36a Dílčí základ daně uvedete rozdíl dílčího základu daně podle § 6 ZDP a úhrnu vyňatých příjmů ze zdrojů v zahraničí. Pokud nemáte příjmy ze zahraničí, jež se vyjímají ze zdanění, pak sem uvedete hodnotu z ř. 36

-ř. 37 Dílčí základ daně nebo ztráta ze samostatné činnosti podle § 7 zákona – sem zapíšete údaj z ř. 113 Přílohy č. 1. Jak vidíte, zde už se začíná pracovat s přílohami, kterých se v tomto článku také dotkneme

-ř. 39 Dílčí základ daně nebo ztráta z nájmu podle § 9 zákona – sem uvedete hodnotu z ř. 206 Přílohy č. 2

-ř. 40 Dílčí základ daně z ostatních příjmů podle § 10 zákona – opět nás bude zajímat údaj z Přílohy č. 2, konkrétně ř. 209

-ř. 42 Základ daně – zde se jedná o součet ř. 36a a kladné hodnoty z ř. 41a. Přitom platí, že když je ř. 41a v záporných hodnotách, uvede se pouze hodnota z ř. 36a. To ve výsledku znamená, že základ daně je tvořený pouze dílčím základem daně v souladu s § 6 ZDP

-ř. 44 Uplatňovaná výše ztráty – pokud vám za předchozí zdaňovací období vznikly ztráty, a přejete-li si je uplatnit pro rok 2015, uveďte sem jejich úhrn. Za zdaňovací období roku 2015 lze uplatnit ztrátu vzniklou a vyměřenou pouze za zdaňovací období 2010 až 2014, a to maximálně do částky uvedené na ř. 41a. Převyšující částku z ř. 41a můžete uplatnit v některém z následujících zdaňovacích období, a to v souladu s § 34 odst. 1 ZDP.

Pro účely uplatnění ztráty je nutné uvést do samostatné přílohy tyto údaje:

1. Zdaňovací období, ve kterém daňová ztráta vznikla/byla uplatněna.

2. Celkovou výši daňové ztráty vyměřené (vzniklé) nebo přiznané za zdaňovací období uvedené v bodu 1.

3. Část daňové ztráty odečtené v předcházejících zdaňovacích obdobích.

4. Část daňové ztráty uplatněné v tomto zdaňovacím období (ř. 44 z 2. oddílu základní části daňového přiznání, strana 2).

5. Část daňové ztráty, kterou lze odečíst v následujících zdaňovacích obdobích.

-ř. 45 Základ daně po odečtení ztráty – pokud nevyplňujete formulář v účetním softwaru nebo přes Daňový portál, jenž údaje sám počítá, vyplňte sem vypočtený rozdíl mezi ř. 42 a ř. 44(ř. 42 − ř. 44).

3. oddíl – Nezdanitelné části základu daně, odčitatelné položky a daň celkem

V tomto oddílu uvádíte jednotlivé nezdanitelné části daně, a to samozřejmě pouze tehdy, kdy vám na ně vzniká nárok a přejete si je uplatnit. Pokud je uplatňujete pouze za určité měsíce v roce 2015, do sloupce „počet měsíců“ uveďte příslušný počet měsíců.
 
Níže uvádíme přehled platný pro zdaňovací období roku 2015:

-Hodnota bezúplatného plnění – daru/darů – do této kolonky zapíšete hodnotu darů. Je však nutné pamatovat na to, aby celková hodnota darů přesáhla 2 % ze základu daně uvedeného na ř. 42, nebo činila alespoň 1.000 Kč. Nejvýše je možné uplatnit 15 % ze základu daně (na ř. 42).

-Odečet úroků – jedná se o výši úroků zaplacených ve zdaňovacím období z poskytnutého úvěru ze stavebního spoření nebo z hypotečního úvěru uvedenou v potvrzení stavební spořitelny nebo banky nebo pobočky zahraniční banky anebo zahraniční banky. Celková částka zaplacených úroků nesmí překročit 300.000 Kč.

-Penzijní připojištění, penzijní pojištění a doplňkové penzijní spoření – do tohoto pole uvedete výši plateb příspěvků uhrazených na penzijní připojištění se státním příspěvkem (ponížené o 12.000 Kč), na penzijní pojištění nebo doplňkové penzijní spoření (ponížené o 12.000 Kč), a to na základě zaslaných potvrzení. Maximální částka, kterou lze takto odečíst, je 12.000 Kč.

-Životní pojištění – zapíšete sem výši pojistného zaplaceného na soukromé životní pojištění, a to na základě zaslaného potvrzení. Maximálně lze odečíst celkem 12.000 Kč.

-Odborové příspěvky – pokud jste členem odborové organizace, dle zákonem stanovených podmínek, uvedete sem zaplacené členské příspěvky. Tímto způsobem je možné odečíst částku do výše 1,5 % zdanitelných příjmů podle § 6, s výjimkou příjmů podle § 6zdaněných srážkou podle zvláštní sazby daně, maximálně však 3.000 Kč.

-Úhrada za další vzdělávání – zapíšete platby za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, maximálně však do výše 10.000 Kč. Pokud jste osoba se zdravotním postižením, pak je limit vyšší (13.000 Kč), v případě osob s těžším zdravotním postižením je to 15.000 Kč.

-Výzkum a vývoj – pokud se vás tato oblast týká, uvedete sem výši výdajů spojených s realizací výzkumu a vývoje.

-Odpočet na podporu odborného vzdělávání – uvedete uplatňovanou výši výdajů na podporu odborného vzdělávání.

-Další částky – sem se zapisují např. uplatňované odpočty v souladu s § 34 odst. 9, 10 ZDP.

4. oddíl – Daň celkem, ztráta

Jedná se o řádky 58 až 61, do kterých se postupně zapíše daň tak, jak je uvedena na ř. 57, případně částka z ř. 330 Přílohy č. 3, dále případné solidární zvýšení daně, daň celkem zaokrouhlená na celé Kč nahoru a daňová ztráta tak, jak je uvedena na ř. 41a. Tento údaj se uvádí bez znaménka minus.

5. oddíl – Uplatnění slev na dani a daňového zvýhodnění

V tomto oddílu zapíšete všechny uplatňované slevy na dani a daňové zvýhodnění, které si přejete uplatnit a na které vám vzniká nárok. Pokud zaměstnáváte osoby se zdravotním postižením, bude se vás týkat ř. 62. Do příslušného pole zapíšete celkovou výši slevy na dani, jež odpovídá úhrnu slevy na dani za zaměstnance se ZP bez TZP a zaměstnance s TZP.  
 
Níže uvádíme heslovitý přehled, které slevy a zvýhodnění lze dále využít (částky jsou platné pro rok 2015):

-základní sleva na poplatníka (24.840 Kč/rok)

-sleva na manželku/manžela (24.840 Kč/rok)

-sleva na manželku/manžela, která/který je držitelem ZTP/P (49.680 Kč/rok)

-základní sleva na invaliditu – pro poživatele invalidního důchodu pro invaliditu I. nebo II. stupně (2.520 Kč/rok)

-rozšířená sleva na invaliditu – pro poživatele invalidního důchodu pro invaliditu III. stupně (5.040 Kč/rok)

-sleva na držitele průkazu ZTP/P (16.140 Kč/rok)

-sleva na studenta (4.020 Kč/rok)

-sleva za umístění dítěte (až 9.200 Kč/rok).

Řádky 70 a 71 jsou poté řádky součtovými.
 
Pokud máte děti a chcete využít příslušné slevy, resp. daňové zvýhodnění, vyplníte i následující část. Do té se zapisují údaje o dětech žijících ve společně hospodařící domácnosti na území členského státu EU nebo EHP.

6. oddíl

Vyplňujete pouze v případě, že byste podávali dodatečné daňové přiznání.

7. oddíl – Placení daně

Závěrečná část daňového přiznání. Konkrétně se jedná o řádky 84 až 91.


Seznam příloh k daňovému přiznání:

-Příloha č. 1 (tiskopis pro rok 2015) – Výpočet dílčího základu daně z příjmů ze samostatné činnosti (§ 7 zákona) – např. pokud dosahujete příjmů z podnikání.

-Příloha č. 2 (tiskopis pro rok 2015) – Výpočet dílčích základů daně z příjmů z nájmu (§ 9 zákona) a z ostatních příjmů (§ 10 zákona)

-Příloha č. 3 (tiskopis pro rok 2015) – Příjmy ze zdrojů v zahraničí – metoda zápočtu daně zaplacené v zahraničí.

Po vyplnění nezapomeneme daňové přiznání na příslušných místech podepsat, zejména tam, kde žádáme o případné vrácení přeplatku záloh na dani.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus