Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zdravotní a sociální pojištění v roce 2016

Zdravotní pojištění

Od 1. ledna 2016  jsou stanoveny nové údaje o průměrné mzdě, které slouží k výpočtu minimálních a maximálních vyměřovacích základů, záloh pojistného osob samostatně výdělečně činných pro následující kalendářní rok.

Průměrná mzda stanovená jako součin vyměřovacího základu a přepočítacího koeficientu pro účely důchodového zabezpečení činí pro rok 2016 částku 27 006 Kč. Pro zdravotní pojištění je stanoven maximální vyměřovací základ, ale je nutné vycházet z minimálního vyměřovacího základu. Minimální záloha na zdravotní pojištění se od příštího roku zvyšuje o 26 Kč z 1797 Kč na 1823 Kč. Musí být zaplacena již za měsíc leden 2016. Nejzazším termínem úhrady zálohy za příslušný měsíc je vždy 8. den následujícího kalendářního měsíce.

Minimální mzda představuje ve zdravotním pojištění minimální vyměřovací základ zaměstnanců. Stejně tak je základem pro placení pojistného osobami bez zdanitelných příjmů. Minimální výše pojistného činí od 1. ledna 2016 částku 1337 Kč. Výjimkou jsou osoby, za které platí pojistné stát, nebo osoby, které nemají stanovenu povinnost odvodu do minimálního vyměřovacího základu (například osoby celodenně osobně a řádně pečující o jedno dítě do sedmi let věku nebo dvě děti do patnácti let věku).

Od příštího roku je také zvýšen vyměřovací základ u osob, za které platí pojistné stát, a to na částku 6444 Kč. Za každého takzvaného „státního pojištěnce“ obdrží zdravotní pojišťovny od nového roku 870 Kč, což je o 25 Kč více než dosud. Z pohledu placení pojistného se tato změna dotkne pouze zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového přepočteného počtu svých zaměstnanců. Vyměřovací základ jejich zaměstnaných invalidních důchodců je tvořen částkou přesahující vyměřovací základ osob, za které platí pojistné stát.

Změnu pojišťovny hlásí zaměstnanec zaměstnavateli v zákonné osmidenní lhůtě. Je totiž nezbytné zaměstnance „přehlásit“ a přesměrovat platby zaměstnance na novou zdravotní pojišťovnu. V opačném případě by u původní zdravotní pojišťovny vznikal přeplatek pojistného a u nové zdravotní pojišťovny naopak nedoplatek. Ta je oprávněna uplatnit penále. Zaměstnavatel má právo požadovat po zaměstnanci úhradu penále, které zaplatil v souvislosti s neoznámením nebo pozdním oznámením změny zdravotní pojišťovny.

Sociální pojištění

Maximální i minimální vyměřovací základ pro samostatnou výdělečnou činnost se opět odvíjí od průměrné mzdy stanovené pro rok 2016. Maximální vyměřovací základ sociálního pojištění se v roce 2016 zvyšuje na 1 296 288 Kč. Minimální záloha pro samostatnou výdělečnou činnost hlavní se zvýší o 29 Kč ze současné částky 1943 Kč na 1972 Kč. Minimální záloha pro samostatnou činnost vedlejší vzroste o 11 Kč. Záloha se zvedne ze současných 778 Kč na 789 Kč.

Zvýšení průměrné mzdy není natolik výrazné, aby došlo k navýšení vyměřovacího základu zakládajícího účast na nemocenském pojištění. Zaměstnanci, jejichž měsíční příjem nepřekročí částku 2500 Kč, nebudou dále účastni nemocenského, a tím i důchodového pojištění. Stejně tak se nezmění minimální vyměřovací základ pro dobrovolné nemocenské pojištění osob samostatně výdělečně činných. Zůstává na částce pět tisíc korun. Minimální nemocenské pojištění nadále činí 115 Kč.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus