Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Nemocenská v roce 2016

V roce 2016 by si měli zaměstnanci, kteří onemocní polepšit.

 V současné době zaměstnanci, který byl uznán dočasně práce neschopným nebo kterému byla nařízena karanténa, přísluší v době prvních 14 kalendářních dnů od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu. Na náhradu mzdy nebo platu není nárok během prvních tří dnů dočasné pracovní neschopnosti (při karanténě ano), nejvýše však za prvních 24 neodpracovaných hodin z rozvržených směn.
 
Náhrada mzdy nebo platu přísluší zaměstnanci na základě dokladů stanovených pro uplatnění nároku na nemocenské („neschopenka“) a musí být vyplacena v nejbližším pravidelném termínu výplaty mzdy nebo platu po předložení těchto dokladů.
 
Redukční hranice pro úpravu denního vyměřovacího základu platné v roce 2016:

-       první redukční hranice pro úpravu denního vyměřovacího základu činí 901 Kč,

-       druhá redukční hranice pro úpravu denního vyměřovacího základu činí 1 351 Kč,

-       třetí redukční hranice pro úpravu denního vyměřovacího základu činí 2 701 Kč.

Náhrada mzdy nebo platu přísluší zaměstnanci ve výši 60 % průměrného výdělku. Pro účely stanovení náhrady mzdy nebo platu se zjištěný průměrný výdělek upraví obdobným způsobem, jakým se upravuje denní vyměřovací základ pro výpočet nemocenského z nemocenského pojištění. Pro účely této úpravy se příslušná redukční hranice stanovená pro účely nemocenského pojištění vynásobí koeficientem 0,175 a poté zaokrouhlí na haléře směrem nahoru.

Denní vyměřovací základ se upraví tak, že do částky první redukční hranice se počítá 90 %, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 %, z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30 % a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží.
 
Zaměstnavatel je oprávněn kontrolovat, zda zaměstnanec, který byl uznán dočasně práce neschopným, dodržuje v období prvních 14 kalendářních dnů stanovený režim, tedy zda se zdržuje v místě pobytu a dodržuje dobu a rozsah povolených vycházek.
 
V případě, že zaměstnavatel zjistí, že zaměstnanec režim porušil, musí vyhotovit o kontrole písemný záznam s uvedením skutečností, které znamenají porušení tohoto režimu. Stejnopis tohoto záznamu zaměstnavatel doručí:

-       zaměstnanci,

-       okresní správě sociálního zabezpečení a

-       ošetřujícímu lékaři dočasně práce neschopného zaměstnance.

Pokud zaměstnanec v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti nedodržoval léčebný režim, může zaměstnavatel náhradu mzdy nebo platu snížit nebo neposkytnout.
 
 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus