Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Výdajové paušály

Blíží se konec roku a nastává čas pomalu se připravovat na zpracování daňového přiznání za rok 2015. V článku si shrneme informace hlavně o výdajových paušálech. 
Pokud uplatňujeme výdaje procentem z příjmů, nevedeme daňovou evidenci, ale vedeme evidenci příjmů a pohledávek. Výdaje pak neuplatňujeme ve skutečné výši, ale procentem podle druhu našich příjmů. 
Pokud vedeme výdaje procentem, nemusíme si schovávat doklady, které se výdajů týkají. Je pravda, že nemusíme prokazovat daňové výdaje podle dokladů, avšak je lepší si doklady schovávat, zejména ty, které se týkají nákupu prodávaného zboží nebo materiálu, který používáme při poskytování služeb. 
V paušálních výdajích jsou zahrnuty veškeré výdaje i případné výdaje, resp. náklady spojené s výplatou mezd či odpisy majetku.
 

Nově je pro příjmy za rok 2015 zaveden strop na výdaje u všech příjmů, které se pohybují od 600 000 Kč do 1 600 000 Kč podle výše paušálu. Z tohoto důvodu se vyplatí použít paušální výdaje do výše příjmů, které nepřesahují 2 000 000 Kč. Pro ty, kdo mají příjmy nad 2 000 000 Kč, se daňové zatížení zvýší.
 
Kolik procent na výdaje si tedy můžeme uplatnit? Je to:

-          30 % z příjmů z pronájmu – pokud máme příjmy z pronájmu, můžeme na výdaje uplatnit maximálně 600 000 Kč,

-          40 % z příjmů, na které nemáme živnost (např. autorská práva včetně práv příbuzných právu autorskému, a to včetně příjmů z vydávání, rozmnožování a rozšiřování literárních a jiných děl vlastním nákladem, příjmy z užití nebo poskytnutí práv z průmyslového či jiného duševního vlastnictví a jiné) – na výdaje můžeme uplatnit maximálně 800 000 Kč,

-          60 % z příjmů z volných, vázaných a koncesovaných živností – na výdaje můžeme uplatnit maximálně 1 200 000 Kč,

-          80 % z příjmů z řemeslných živností, zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a ostatních příjmů ze zemědělské výroby podle § 10 ZDP a také z příjmů pěstitelů – na výdaje můžeme uplatnit maximálně 1 600 000 Kč.

Někdy však uplatnění výdajů paušálem má i svoji nevýhody a to zvlášť při uplatňování slev na manžela/lku a děti. Pokud uplatňujeme výdaje paušálem, nemůžeme si uplatnit slevu na manžela či manželku a ani si nemůžeme uplatnit daňové zvýhodnění na dítě. I tu však existují výjimky- daňové zvýhodnění na dítě si například může uplatnit naše spolupracující osoba. Možné to je proto, že spolupracující osoba sama o sobě neuplatňuje paušální výdaje, ale pouze přijímá část příjmů a výdajů od hlavní osoby. Ten, kdo využije této možnosti, nesmí zapomenout na to, že spolupracující osoba má vůči zdravotní pojišťovně, finančnímu úřadu i správě sociálního zabezpečení stejné povinnosti jako OSVČ.
 
Další výjimkou je, když jsme zároveň zaměstnaní. V tomto případě se nás omezení týká, jen pokud součet dílčích základů daně, u kterých uplatňujeme paušální výdaje, je vyšší než polovina našeho celkového daňového základu.
 
Můžeme též uplatnit slevu za umístění dítěte (tzv. kolkovné), která činí pro rok 2015 maximálně 9 200 Kč za jedno dítě. Tuto slevu může uplatnit jen jeden z rodičů, a to buď u zaměstnavatele, nebo v daňovém přiznání.

Pokud má OSVČ více druhů příjmů, pro které platí různá procenta výdajů, eviduje je zvlášť. V daňovém přiznání je pro takový případ připravena tabulka, kam můžeme jednotlivé příjmy podle druhu činnosti vypsat a k nim uplatnit příslušné procento výdajů.

 Pro příjmy podle § 7 ZDP platí, že nelze kombinovat výdaje procentem a skutečné výdaje. Pokud chceme využít paušálních výdajů, musíme je použít ke všem druhům příjmů. V případě, že máme příjmy podle § 7 ZDP a k tomu ještě příjmy z pronájmu (§ 9 ZDP), můžeme kombinovat výdaje procentem a skutečné výdaje. A to například tak, že k příjmům podle § 7 použijeme skutečné výdaje a k příjmům z pronájmu paušální výdaje či naopak.

Když jsme OSVČ a zároveň také plátce DPH, můžeme též použít paušální výdaje. Výdaje se počítají ze součtu příjmů v částce bez DPH. Také musíme archivovat daňové doklady a vést příslušnou evidenci podle zákona o DPH.

Jak můžeme vidět, paušální výdaje mohou na první pohled vypadat složitě, ale není tomu tak. Ve skutečnosti se jedná o značnou pomoc a úlevu pro podnikatele. Vyplatí se zejména drobnějším podnikatelům, kteří v průběhu roku nedosahují velkých výdajů. Díky paušálním výdajům si totiž mohou výraznějším způsobem snížit základ daně, tedy i výslednou daňovou povinnost. Nižší daňový základ má zároveň vliv i na odvody na zdravotní a sociální pojištění.

 
 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus