Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Studenti nad 26 let a zdravotní pojištění

Studujete a zároveň máte více jak 26 let? Pokud budete poté i nadále studovat a nebudete zároveň zaměstnaní ani nebudete podnikat, musíte si začít platit pojistné jako tzv. osoba bez zdanitelných příjmů, a to minimálně 1 242 Kč měsíčně.

 Pokud studujete a nedovršili jste věku 26 let platí za Vás zdravotní pojištění stát. Ale po dovršení věku 26 let studenti již nepatří do kategorie „nezaopatřené dítě“ a stát za ně proto přestává zdravotní pojištění platit.

Jestliže jste studenti starší 26 let a současně pracujete, platíte pojistné jako každý jiný zaměstnanec, už včetně povinnosti případného doplatku do minima. Je-li totiž vyměřovací základ zaměstnance nižší, než je minimální vyměřovací základ (kterým je aktuální minimální mzda), je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů.Tzn., že pokud je váš příjem menší než 9 200 Kč (minimální mzda v roce 2015), musíte jako zaměstnanec doplácet pojistné do minima, tedy aktuálně do částky 1 242 Kč, přičemž celý doplatek do minima hradíte sami, zaměstnavatel se na něm nepodílí.

Jako studenti můžete také provozovat samostatnou výdělečnou činnost a pak si za sebe platíte pojistné jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Jestliže za vás už neplatí pojistné stát, musíte platit měsíční zálohy na pojistné v minimální částce. V roce 2015 je to 1 797 Kč.
 
Pokud budete studovat i po svých 26. narozeninách a nebudete zároveň zaměstnaní ani nebudete podnikat jako OSVČ, musíte si začít platit pojistné jako tzv. osoba bez zdanitelných příjmů, aktuálně ve výši 1 242 Kč měsíčně 
Od příštího roku se minimální mzda zvýší na 9 900 Kč, proto OBZP v roce 2016 zaplatí na zdravotním pojištění vyšší částku, a to 1 337 Kč.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus