Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Mimika aneb výrazy ve tváři

  • 0

Mimika je důležitou složkou nonverbální komunikace. Jsou to pohyby obličejových svalů, které tvoří výraz ve tváři. Na výrazu tváře se nejvíce podílejí oči a ústa. Ve výrazu tváře se odráží emoce dané osoby, kde se může zrcadlit i několik emocí naráz. Obličej lze tedy definovat, jako prvotní sdělovač emocí, ale každý výraz ve tváři nemusí značit v danou chvíli, že je ovládán emocí, nýbrž nacvičené a automatické pohyby obličejových svalů. 

Z tváře lze vyčíst i ty nejjemnější vnitřní pocity, proto se každý jedinec snaží svou mimiku kontrolovat v rámci svých emocí dle osob ve své blízkosti či společnosti lidí. Všichni víme, že snaha se cení, ale výsledek v ovládání mimiky nemusí být takový, jaký bychom chtěli.

V případě, že mimika u dané osoby se neprojevuje, může to značit mimo jiné, že daný člověk se nechce otevřít, protože nechce ukázat své emoce nebo může mít strach je projevit. Při spoustě profesí se vyžaduje tlumení mimických svalů a tím i projevů. Dobří podvodníci z různých oborů často používají kamennou tvář, aby v případě vyvedení z míry, neprozradili své pravé úmysly. Jejich výraz často tvoří dobrý úsměv, zájem a povzbuzení. Nezapomínejte také, že bohatství mimických výrazů se liší národ od národa včetně gestikulace.

Velmi významnou osobou zkoumání prvků neverbální komunikace, včetně mimiky, je Paul Ekmen.  V mimice obličeje objevil tzv. mikro výrazy ve tváři, které mohou trvat méně než sekundu, a i když se člověk snaží zakrýt ledacos verbální i neverbálními projevy, tyto mikro výrazy mohou odhalit pravdu, úmysly apod.

Paul Ekman je emeritní profesor psychologie na UCSF. Započal svůj výzkum koncem roku 1950 se zaměřením na pohyby rukou a gesta, následně se jeho zaměření ubíralo hlavně k mimice. Byl také jmenován jedním ze 100 nejvlivnějších lidí na světě časopisu Time. Za jeho nejvýznamnější knihy jsou považovány knihy: Emotional Awareness; Telling Lies; Emotions Revealed; Unmasking the face.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus