Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Ošetřovné

  • 0

Mezi dávky nemocenského pojištění patří i ošetřovné, které většina lidí zná spíše pod pojmem paragraf. Jsou to peníze, které může člověk získat od státu v případě, kdy musí zůstat z vážných důvodů doma na paragraf. Vyplácení paragrafu má svá pravidla nárok na něj nemá každý.

Kdo má nárok, pokud jde o dítě

Ošetřovné může nárokovat zaměstnanec, který se musí postarat na krátkou dobu o své dítě a nemůže tedy pracovat. Nárok má zaměstnanec v případě, že dítě mladší 10 let onemocní, nebo se mu stane úraz. V případě nemoci nebo úrazu u dětí starších 10 let, rozhoduje ošetřující lékař o potřebě jeho ošetřování.

Nárok na ošetřovné vzniká i u zdravého dítěte mladšího 10 let, pokud bylo dětské nebo školské zařízení uzavřeno z důvodu mimořádné události (epidemie, havárie...) a zaměstnanec tak musel s dítětem zůstat doma. Ošetřovné se vyplácí i v případě nařízené karantény u dítěte, nebo ošetřující osoba dítěte sama onemocní.

Podmínky u jiných členů rodiny

Ošetřovné můžete získat i za ošetřování nemocné babičky, manžela či manželky, jestliže ošetřující lékař rozhodl, že je potřeba péče jiné osoby. Podmínkou však je, že členové rodiny o které je potřeba se starat, spolu trvale žijí ve společné domácnosti a společně hradí náklady v domácnosti.                  

Doba proplácení ošetřovného

Ošetřovné je vypláceno od prvního dne péče, nejdéle však po dobu 9 kalendářních dnů, včetně sobot, nedělí a svátků.

U nemocného dítěte se mohou v průběhu 9 kalendářních dnů vystřídat oba rodiče, ale jen jednou. Matka se může starat 5 dní a další 4 dny bude o dítě pečovat otec. Pokud je zaměstnanec samoživitel a má v trvalé péči dítě do 16 let, které nemá ještě ukončenou povinnou školní docházku, má nárok na čerpání až 16 kalendářních dnů.

Vyplacení ošetřovného

Dávka se vyplácí do jednoho měsíce od data, kdy byly zaměstnavatelem na okresní správu sociálního zabezpečení doloženy potřebné doklady.

Doklady k žádosti o ošetřovné

K uplatňení dávky je třeba mít tiskopis „Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péči)“ a vystavuje jej ošetřující lékař nemocné osoby. Zaměstnanec jej doplní a předá zaměstnavateli. Po ukončení  ošetřování musí zaměstnanec odevzdat zaměstnavateli potvrzení o ukončení, aby mohla být dávka vyplacena.

V případě rodičů střídajících se v péči o nemocné dítě, uplatňuje rodič který byl jako druhý „Žádost o ošetřovné osoby, která převzala ošetřování (péči)“.


Jestliže žádáte o ošetřovné z důvodu uzavření školského zařízení, tak s tiskopisem „Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení ( školy)“ vydaným školou nebo školkou kterou dítě navštěvuje a doplněný předá zaměstnanec svému zaměstnavateli.

Kdo nemá nárok na ošetřovné?

Ošetřovné se nevztahuje na osoby samostatně výdělečné činné, pracovníky na dohodu o provedení práce, nebo dohodu o pracovní činnosti a zaměstnance, kteří pracují z domova. Nárok nemá ani rodič ošetřující nemocné dítě, pokud má jiná osoba v péči o toto dítě nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Výjimkou je situace, kdy osoba pečující o dítě onemocní.


Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus