Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Limity pro platbu v hotovosti

Hotovostní platba je dnes naprosto běžná a snad každý člověk ji používá. Však jen málo kdo ví, že má daný limit a to ve výši 270 000 Kč, při překročení tohoto limitu ji příjemce nesmí přijmout a musí být placeno bezhotovostně.

 Je totiž ještě plno obchodů, kde se stále karty nepřijímají, a ne každý prodejce přijme typ vaší karty. Skoro vůbec se už neprodává na fakturu. Raději také od nového zákazníka vezmete peníze přímo „na ruku“ než abyste se bály, že vám peníze už nepřijdou.

Hotovostní platba nikdy nebyla nijak omezena až koncem roku 2014 byl pozměněn zákon, který mění zákony v oblasti finančního trhu.

Dnes se za platbu v hotovosti považuje i půjčka či dary.  Platba= poskytnutí určité peněžité částky žadateli od poskytovatele.

Co se ovšem už nepovažuje za platbu v hotovosti? Je to například vkládání a vybírání peněz z účtu, výměna peněz za jiné peníze, odevzdání jakkoli poškozených peněz ČNB, zadržení peněz, o kterých je podezření z padělku a následné odevzdání ČNB, předání nebo převedení/ provádění směnárenských obchodů s osobou oprávněnou provádět směnárenskou činnost, předání či převedení peněz kvůli zpracování bankovek a mincí.

Limit pro hotovostní platby

Dřívější limit činil 350 000 Kč, od konce roku 2014 byl ale změněn na 270 000 Kč a počítají se do něj všechny platby v jakékoliv měně, které dal poskytovatel jednomu příjemci za dobu jednoho kalendářního dne.

Nově je tedy i zakázáno pro příjemce přijmou hotovost vyšší než je 270 000Kč.

Jestliže se jedná o platbu v cizí měně, peníze se musí převést podle aktuální ho kurzu ČNB.

Tento upravený zákon platí jak pro FO, tak pro PO. Jestliže FO, kterého nepodniká, příjme nebo vydá hotovost vyšší jak 270 000Kč, může mu být udělena pokuta až ve výši 500 000 Kč. Jedná- li se o PO či FO, která podniká, může být udělena pokuta až ve výši 5 000 000 Kč.

Bezhotovostní platby

Jedná se o platbu kreditoru či debetní kartou.

V dnešní době se jedná už o rychlou možnost platby pomocí internetu a bankovního internetbankingu nebo homebankingu na počítači či telefonu. Spousty telefonů už mají možnost i zadání pomocí QR kódu a není již potřeba zadávat příkaz ručně a přímo v bance. Bezhotovostní platby také nejsou nijak omezené, pouze konkrétní bankou a jejím zůstatkem na účtu nebo disponibilním zůstatkem. Debetní karty mají také tu výhodu, že jsou již možnosti platit bezkontaktně a to do 500 Kč bez potřeby PIN kódu.  Platby u obchodníků jsou zpoplatněny zhruba 3 %. Takže když něco platíte kartou, prodejce z celé částky má 97 % a banka si zbylé 3 % vezme jako svůj podíl. Těmito kartami se dá také bez problému platit v zahraničí bez nutného převodu peněz a platí se jimi také na internetových obchodech.

Kreditními kartami se platí prakticky naprosto stejně. Jediný rozdíl je v tom, že tyto karty mají peníze přímo od poskytovatele karty a vlastník pak musí spotřebované částky z karty splácet nebo zaplatit najednou.  Tyhle karty mají však ještě jednu výhodu a to tu, že při jakémkoliv nákupu se vrací zpět 2 % z provedených plateb a prodlužují záruku u zboží zakoupené touto kartou.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus