Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak má vypadat správné stolování

Důležité je být originální, začněte s výběrem celkového rámce oslavy, sestavením seznamu hostů a zasedacího pořádku.

Každý má své místo

Rozmyslete si, kdo se na jakém místě bude cítit dobře a nabídněte každému hostu „jeho židli“.

Základní kritéria:

-  Hostitelský pár sedí uprostřed delší strany stolu, proti sobě.

-  Nejvýznamnější žena sedí vpravo od hostitele, zády ke stěně a s výhledem do místnosti. Čestný host mužského pohlaví sedí vpravo od hostitelky.

-  Místo po levici hostitele je rezervováno pro čestného hosta číslo dvě.

-  Dámy a pánové sedí střídavě vedle sebe.

- Páry- s výjimkou oslavenců- jsou rozděleni a nesedí proti sobě, aby nedocházelo ke konverzaci v uzavřených skupinkách.

-  Shrnutí: Čím blíže sedí host k hostiteli, tím více si ho hostitel váží.

Kulatý stůl vytváří přirozenější vazby a ani otázka vzdálenosti od hostitele zde není tak „ožehavá“.

Pokud nechcete při usazování hostů postupovat přesně podle protokolu, uvažujte logicky a vytvořte skupinky podle vzájemných vztahů zúčastněných. Do čela tabule posaďte komunikativního člověka, který vám z tohoto místa ulehčí organizace zábavy. Výslovně ho o to požádejte, pravděpodobně se bude cítit polichocen a rád vašemu přání vyhoví.

Profesionálně prostřeny stůl

Kulatý stůj může zabírat příliš velkou plochu. U profesionální firmy nebo v restauraci můžete požádat o zapůjčení vhodné desky, kterou připevníte ke svému stolu a celou plochu překryjete ubrusem sahajícím až na zem. Výhodné jsou i židle bez opěrátek.

Ubrus je společný

Ubrus by měl na každé straně přesahovat 25 až 30 cm přes desku stolu, ale nedotýkat se sedací plochy židlí.

Hosta vstupujícího do místnosti by nemělo nic „rušit“. Proto:

-  Ubrusy po vyprání a vyžehlení přehněte dvakrát podélně, dvakrát napříč.

-  Při prostírání většího množství textilií zvolte formu, jakou mají tašky na střeše, aby přehoz překrýval jiné.


Prostírání má každý své

Pro přípravu elegantního stolu jsou vhodné znalosti základních pravidel gastronomie. Odborným pojmem pro talíře, příbory, sklenice atd. je slovo „couvert“ – kuvér. Couvert musí být vždy jednotný, aby skýtal vyvážený pohled. Od středu jednoho talíře ke středu druhého talíře se doporučuje vzdálenost 70 až 80 centimetrů.

Velký příbor se skládá ze lžíce, vidličky a nože a je určen pro hlavní jídlo.

Střední příbor používejte na předkrmy, vidličku, přinesenou dodatečně, na saláty.

Malý příbor se skládá ze lžíce a vidličky a hodí se pro konzumaci předkrmů a dezertů, které servírujte v pohárech, a také na zmrzlinové dezerty.

Příbory se prostírají zvnitřku směrem ven. Držte je v ubrousku nebo nějaké látce, abyste se vyhnuli otiskům prstů. Nejblíže talíři je tedy příbor pro hlavní chod- nůž ostřím k talíři, pak rybí příbor, vpravo lžíce na polévku a nejdále od talíře je příbor na předkrm. Dezertní příbor se dává nahoru na talíř.


Každá sklenka má své místo

Pro jednoho hosta potřebujete minimálně čtyři sklenky. Nejprve postavte sklenku na nápoj k hlavnímu chodu, a to asi centimetr před špičku (hlavního) nože. Pokud máte dostatek místa, uspořádejte ostatní sklenky do tvaru píšťal u varhan.

V tomto případě stojí:

- Nejmenší sklenka vpravo.

- Největší vlevo.

Častěji se však používá trojúhelníková forma. Pak stojí:

-  Hlavní sklenka vpravo od hlavního nože.

- Všechny ostatní sklenky vpravo od ní.

- Malá sklenka na vodu před sklenkou na bílé víno.

- Nebo Velká sklenka na vodu za sklenkou na bílé víno.

- Vše tak, aby pohled na stůl směřoval zpředu dozadu.

Skleničky by se neměli příliš lišit velikostí, ale tvarem. Pokud nemáte dostatek skleniček ze stejného servisu, odklízejte skleničky v průběhu jídla použité nádobí a přinášejte číše z jiného servisu.

Důležité drobnosti: ubrousky

Ubrousky dostanete v rozměrech 24 x 24 cm až po 60 x 60 cm. Nejvhodnější ubrousky jsou z textilie, ale můžete také použít ubrousky z buničiny či papírové. Skládání ubrousků je již normální a prosazují se spíše jednoduché tvary. Zcela profesionálně a jednoduše můžete zvládnout jednoduchou i dvojitou ruličku, špičku a sloupec. Ubrousky patří do středu kuvertu na stole nebo na základní talíř.

Nezapomeňte: doplňky

Vše by mělo být shodné barvou i použitými materiály. Zvolte svíčky a květiny, které nemají příliš pronikavou vůni a přes které na sebe hosté uvidí. Sůl se nepovažuje za koření a můžete ji dát na stůl předem, za to koření a popelník přineste, jen pokud to bude zapotřebí.

Dokonalá hostitelka se pozná podle toho, že všechny upřednostňuje a nikoho nezanedbává.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus