Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Dodržujete přestávky v práci ?

Sledujete přestávky a přesčasy svých zaměstnanců? Inspektoři vyžadují přesnou evidenci pracovní doby.

Zaměstnavatelé musí kontrolovat začátek a konec směn svých zaměstnanců. Nestačí pouze potvrzení příchodu na danou směnu, protože z takového údaje nejde dokázat, zda byly čerpány přestávky v práci, práce přesčas nebo čerpání náhradního volna. Přesná evidence pracovní doby se využívá pro výpočet mezd a platů zaměstnanců.

Inspektoři se nyní nejvíce zaměřují na kontroly pracovní doby ve směnných a nepřetržitých provozech. Za minulý rok provedli příslušní inspektoři takových kontrol celkem 944 a posuzovali především rozvrhování a evidování pracovní doby ve směnných a nepřetržitých provozech v návaznosti na odměňování zaměstnanců včetně příplatků za práci přesčas, v noci, ve svátek atd.

Kontroly probíhaly hlavně v oblasti maloobchodu, restaurací, zdravotnictví a sociálních služeb, dále také montážní provozy, zpracovatelský průmysl v potravinářství, bezpečnostní a hlídací služby. Nejhorší situace byla u restauračních zařízení, ubytoven a v hotelových provozech. V těchto oblastech jsou největší nedostatky týkající se pracovní doby, jejíž evidence není řádně vedena a rozpis směn nebývá často zpracován s předstihem.

Situace se podle průzkumu zlepšila v oblasti maloobchodu, zejména ve větších prodejnách a supermarketech. Problémy naopak často bývají u malých provozoven, kde se střídá malý počet zaměstnanců.

Napište nám svoje zkušenosti do diskuze 

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus