Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Sleva na poplatníka

V tomto článku si řekneme, v  jakých případech lze a nelze uplatnit slevu na poplatníka v daňovém přiznání. 
 
Slevu na poplatníka tzn. 24.840,- ročně nebo 2.070,- měsíčně mohou uplatnit daňoví rezidenti i nerezidenti. Sleva na poplatníka se uplatňuje vždy v celé roční výši bez ohledu na to, zda v nějakém měsíci poplatník měl nebo neměl zdanitelné příjmy.
 
Uvedeme si několik variant:
1. Poplatník je zařazen do evidence uchazečů o zaměstnání na úřadu práce a zároveň má příjmy z pronájmu nemovitosti podle § 9 zákona č. 586/1992 Sb. - v případě, že z příjmů plynoucích z nájmu nemovité věci vyjde základ daně a daň, může si poplatník základní slevu uplatnit.  
Odpověď: pokud bude uplatňovat výdaje procentem z příjmů, lze rovněž uplatnit základní slevu, ovšem není možné uplatnit slevu na manželku a daňové zvýhodnění na vyživované děti (viz § 35ca zákona o daních z příjmů).
 
2. Poplatník má zároveň příjem podle § 6 zákona o daních z příjmů (např. Dohodu o provedení práce nebo Dohodu o pracovní činnosti) do výše 4 600 korun
Odpověď: pokud bude mít k příjmům z pronájmu ještě příjmy na základě dohody o provedení práce, až do výše do 10 000,- měsíčně, lze postupovat dvěma způsoby:
a) tyto příjmy jsou v průběhu roku zdaněny srážkovou daní (nepodepsal-li poplatník u zaměstnavatele tzv. prohlášení k dani), srážkovou daní je daňová povinnost vyrovnána a už se tyto příjmy neuvádějí do daňového přiznání, uvádějí se tam jen příjmy z nájmu,
b) poplatník může na základě potvrzení vydaného zaměstnavatelem příjmy z dohody o provedení práce v daňovém přiznání uvést, čímž je původní srážková daň překlasifikována na zálohu. Uplatněním slevy na dani může vzniknout přeplatek, který je poplatníkovi vrácen.
Jestliže bude mít poplatník příjmy z nájmu i příjmy z dohody o pracovní činnosti, musí veškeré tyto příjmy uvést v daňovém přiznání. Z příjmů ze zaměstnání není možné v tomto případě (tj. v případě dohody o pracovní činnosti) srážet srážkovou daň, ale jsou odváděny zálohy na daň. Příjmy ze zaměstnání pak doloží potvrzením zaměstnavatele. V přiznání si uplatní základní slevu na dani, případně další slevy.
Ještě je možná varianta, kdy poplatník měl v průběhu roku jen jednoho zaměstnavatele (není podstatné, zda uzavřel dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti), v zaměstnání podepsal prohlášení k dani a zároveň příjmy z nájmu nepřekročily částku 6000 korun rok. 
Potom může zaměstnavatele (do 15. 2. následujícího roku) požádat o provedení ročního zúčtování a nebude podávat daňové přiznání. Vycházíme zde z § 38g zákona o daních z příjmů.
 
Nově slevu na poplatníka můžou od roku 2014 uplatňovat i pracující důchodci, kteří si o ni můžou zažádat i zpětně za rok 2013. 
 
 
 
 
Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus