Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Společenské akce

  • 0

Buffet lunch

Oběd formou rautu je oblíbený proto, že se při něm můžeme chovat méně formálně než při klasickém obědě s obsluhou. Pořádá se jak při pracovních, tak při společenských nebo politických příležitostech. Všechny chody jsou připraveny na routových stolech v pořadí, v jakém se obvykle podávají, ale jejich počtem nejsou hosté vázáni. Nabírají si pokrmy sami a sami si je přinášejí ke stolům.


Číše vína

Obvykle doprovází formální akty, jako je jmenování do funkce, blahopřání k narozeninám, uvítání nového pracovníka ve významné pozici. K jídlu se nic nenabízí, takže všichni vyrozumějí, že po skleničce vína je slavnostní část u konce, a loučí se.


Garden party

Na garden party se oblékáme méně formálně než na recepci v interiéru: muži mohou mít sako a kalhoty, košili bez kravaty, mokasíny nebo semišové boty, ženy si vezmou kostýmek nebo lehké letní šaty a boty se širším podpatkem, aby se nebořily do trávníku.


Čaj o páté (tea at five)

Čaj o páté je původně britská, později typicky diplomatická a ještě přesněji dámská akce. Často bývá součástí charitativních akcí ženských společností, ale není vyloučeno, že i pánové se mohou sejít v podvečerním čase, pak tomu ovšem říkáme drinks party. Při čaji o páté se podává čaj, káva, horká čokoláda, likéry nebo lehčí vína, chuťovky, koláčky a slané pečivo. Stejně jako drinks party, při které se podává ovšem něco ostřejšího, trvá asi hodinu a půl, aby se hosté mohli ještě včas připravit na své večerní programy. Oblečení si vezmeme neformální, nejdeme-li na tea at five na britskou ambasádu.


Koktejl

Odpolední party, která se pořádá mezi koncem pracovní doby (po 17.00) do začátku večerních programů (do 19.00). Existuje i večerní varianta koktejlu jako pozdního večerního krátkého občerstvení, ten pak začíná po 21. hodině. Koktejl je obvykle podvečerní přátelské setkání, na kterém se podávají míchané nápoje, aperitivy, lehká vína, nealkoholické nápoje a chuťovky. Protože se očekává, že hosté obědvali a po skončení koktejlu odcházejí na večeři, nepodává se žádné jídlo. Koktejl se odehrává vestoje a trvá maximálně dvě hodiny. Můžeme přijít kdykoliv a kdykoliv můžeme také odejít. Na koktejl se s ohledem na podvečerní čas oblékáme jako na denní akci: muži světlé obleky, ženy pestré krátké šaty.


Vernisáž, křest

Vernisáž je slavnostní zahájení výstavy, otevření nové budovy, nové expozice, tedy slavnostní představení nějakého nového díla veřejnosti. Mívá obvykle tři fáze – projevy, prohlídku, raut nebo koktejl. Vernisáže uměleckých expozic a křty knih nebo hudebních nosičů bývá spíš bohémskou záležitostí, a proto bychom měli přijít v oblečení, pro které se užívá označení smart casual – módní a neformální.


Ples

-          Při příchodu ke stolu se představíme spolustolovníkům.

-          Hosté, kteří již jsou u stolu, by měli vstát.

-          Představuje se muž protějšímu páru a poté představí svoji partnerku.

-          Pak muž odsune partnerce židli, udají ji a posadí se.

-          Žena by měla sedět po mužově pravici a to tak, aby se muži a ženy u stolu střídali.

-          První tanec patří naší partnerce, další tance můžeme rovnoměrně rozdělit mezi ni a další ženy v sále, ale jen ty u našeho stolu nebo partnerky našich přátel. Platí zásada, že jestli jde někdo tančit s mojí partnerkou, měl bych vyzvat k tanci jeho partnerku a naopak.

Pořádáme-li akci za účasti významných hostů, nejprve vyčkáme, až bude obsazen stůl. Hostitel s hlavním hostem přicházejí až do plně obsazeného sálu těsně před začátkem představení, po nich už nemůže přijít nikdo další, a začíná program. Po ukončení programu zůstávají hosté na svých místech, dokud hostitel s hlavním hostem neopustí sál. Následuje-li recepce, hostitel s hostem se odeberou do salonku a vyčkají, až bude recepční sál zaplněn. Teprve pak vstoupí opět do plného sálu. Hostitel pronese přípitek a „otevře“ raut. Teprve pak následuje běžná recepční zábava.

Kategorie: Etiketa







blog comments powered by Disqus