Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Ochrana spotřebitele - historický vývoj v ČR

  • 0

Lidská společnost začala regulovat chování společnosti a jejich jednotlivců, když už  v určitém státním útvaru dospěla do stádia organizace. Ochrana spotřebitele se vyvíjela hlavně v závislosti na obchodu a směně. Obchod byl považován za jeden z důležitých faktorů růstu bohatství a rozmachu státu. Z tohoto důvodu se státní útvary co nejvíce snažili zamezit nekalým praktikám výrobců a obchodníků, které by tento rozvoj státu mohly narušovat a poškozovat. Na tento popud se začaly vydávat i psané ,,normy práva veřejného“.


Již ve starověku byla poskytována kupujícím dostatečná ochrana a to pomocí římského práva, které se následně stalo základem pro pozdější středověké i novodobé právní kodifikace. Římské právo je nástrojem veřejnoprávním a bylo použito na našem území spolu s usnesením zemských sněmů království Českého.


Soukromoprávní ochrana kupujícího byla zajišťována od roku 1811 Všeobecným zákoníkem občanským. S malými změnami platil na našem území až do konce roku 1950.


V roce 1859 byl vytvořen Živnostenský řád pro Českou a Moravskoslezskou zemi, následně převzat do právního řádu samostatné Československé republiky. Živnostenský řád stanovil povinnosti při označování provozoven, oceňování výrobků a obsahoval kontrolní a sankční oprávnění např. možnost zabavení zboží, uzavření provozovny apod.


Opatření k zajištění oběhu zboží, jeho plynulé distribuce a kontroly spotřeby, zajišťoval po roce 1949  zákon č. 160/1949 Sb., o vnitřním obchodě. Občanský zákoník č. 141/1950 zajišťoval soukromoprávní ochranu a později občanský zákoník č. 40/1964 Sb. Po mnoho jeho novelizací platí v České republice dodnes.


Po roce 1989 se začal vytvářet moderní právní systém – právo ochrany spotřebitele. Vycházel z české legislativy, ovlivněn evropskými i světovými zákony týkající se ochrany spotřebitele.

Se zvyšující se úlohou občana na řízení společnosti je právo spotřebitele zajišťováno prostřednictvím veřejného práva.


Koncem 20. století bylo u nás vytvořeno právo ochrany spotřebitele přijetím zákona o ochraně spotřebitele č. 634/1992 Sb., zákona o živnostenském podnikání č. 455/1991 Sb. anebo norem proti zkreslování hospodářské soutěže.








blog comments powered by Disqus