Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak předejít syndromu vyhoření

  • 0

Mladý muž každý den pracoval ve velké české bance od rána do večera. Po čase byl povýšen, ale s povýšením přišlo i více práce a pracovat od rána do večera už nestačilo. Byl zavalen prací, ai když každý den pracoval přesčas, nějak zvlášť mu to nevadilo.

Nakonec kvůli krizi změnili rozpočty a banka začala propouštět zaměstnance. To nutilo ostatní zaměstnance k ještě většímu pracovnímu výkonu. Mladý muž nestíhal práci doma, v zaměstnání, ani koníčky, u kterých by si odpočinul. Začaly ho sužovat migrény, a když si myslel, že si o víkendu odpočine, proležel oba dny v posteli. I přesto odpočatý nebyl.

Po čase byl na tom hůř a zdraví ho nakonec donutilo v práci skončit. Našel si klidnější práci, sice s nižším platem, ale našel si čas na své koníčky a přátelé.

Pět rad, jak se vyhnout syndromu vyhoření:

  1. Zdravý životní styl – Pestrá strava a dostatek pohybu je první krok k zlepšení životního stylu. Nemusíte každý den běhat kilometry a jíst kilogramy zeleniny. Zkuste jen místo výtahu schody, vystupte z tramvaje o jednu zastávku dříve a dojděte do práce pěšky.
  2. Odpočinek – Vyberte se všechnu dovolenou, pokud možno, po částech. Zajděte s rodinou na procházku, zkuste lehké cviky nebo si zajděte v neděli na masáž. Alespoň jeden den v týdnu úplně vypněte a zkuste dělat odlišné věci, než když chodíte do práce.
  3. Životní rovnováha mezi prací a soukromým životem – Vytvořte si pravidla a určete hranice mezi osobním a pracovním životem. Zkuste si o víkendu vypnout mobil nebo se nepřihlašovat na email. Udělejte si čas na zábavu a relaxaci – je to také jeden z bodů k efektivní práci.
  4. Pracovní schopnosti – Lidé často neumějí říct ne, nebo být správně asertivní. Naučte se odmítat další práci, když víte, že na stole toho máte ještě mnoho a práce na víc by vám akorát znepříjemnila den.
  5. Pomoc odborníka – Vyhledat psychiatrickou nebo psychologickou pomoc není žádná ostuda. Řešením může být i změna zaměstnání nebo pozice ve firmě. Někdy změna zaměstnání není lehký krok, ale při léčbě syndromu vyhoření bývá potřeba zřetelně omezit pracovní výkon. Předejdete tím tomu, že se jednoho dne zhroutíte.
Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus