Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Práce na dohody

Od 1.ledna 2015 bude účinná novela zákona o inspekci práce, která zavádí sankci za překročení maximálního rozsahu práce v rámci dohod konaných mimo pracovní poměr. Jedná se o dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti.

Sankce za překročení maximálnío rozsahu práce může činit až 2 000 000 korun.

1. Dohoda o provedení práce – rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. V dohodě o provedení práce musí být uvedena doba, na kterou se tato dohoda uzavírá. 

2. Dohoda o pracovní činnosti –  sjednává se maximálně v rozsahu nepřekračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Posuzuje se za celou dobu, na kterou byla dohoda o pracovní činnosti uzavřena, nejdéle však za období 52 týdnů. V dohodě musí být uzavřen sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se dohoda uzavírá.

Zdanění dohod

V roce 2014 došlo u dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr ke změnám. Zatímco dříve bylo pro zdanění důležité, zda je či není podepsáno Prohlášení, od roku 2014 má Prohlášení vliv především na to, zda je možno uplatnit slevu na poplatníka, studenta a další.

Dohoda o pracovní činnosti (DPČ)

Od ledna 2014 jsou DPČ zdaňovány stejně jako příjmy z pracovního poměru - zaměstnavatelem je vždy odvedena 15% záloha na daň z příjmu bez ohledu na to, jak vysoký byl příjem či zda zaměstnanec podepsal Prohlášení (podpis prohlášení má vliv na uplatnění slev na dani).

Dohoda o provedení práce (DPP)

Také u DPP došlo ke změnám při jejich zdanění. Zaměstnanec má nově možnost získat sraženou 15% daň zpět (a to i v případě pokud nepodepsal prohlášení), nebo může využít možnost příjem u DPP do 10000 Kč měsíčně již nikde uvádět (nemusí tedy podávat daňové přiznání). V případě podpisu Prohlášení je odvedena záloha na daň ve výši 15 procent a uplatněny slevy na dani. 
V případě příjmu nad 10000 Kč měsíčně zaměstnavatel vždy odvádí 15% zálohu na daň a slevy na dani uplatní pouze pokud zaměstnanec podepíše Prohlášení.




Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus