Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Jak se chovat bezpečně na internetu

  • 0
Řada uživatelů internetu není v otázce bezpečnosti natolik obezřetná, kolik by si situace vyžadovala. Většina služeb je zabezpečena heslem, které si často vymýšlíme ku své pohodlnosti co nejjednodušší. Chceme-li si svá data uchránit před případným zneužitím, měli bychom si pamatovat několik základních postupů. Nejde o to strašit, že na Vaše heslo čeká stovka hackerů, ale pouze upozornit na možná úskalí internetu. Ačkoliv e-mail jako uživatelské jméno a Vaše „provařené“ heslo jsou klíčem k většině Vašich účtů, nemusí vždy jít pouze o prozrazené nebo rozšifrované heslo.
 
Heslo
Nejspíš neexistuje ideální heslo, které by bylo bezpečné, zapamatovatelné a patřičně dlouhé (nebo spíše krátké). Na internetu je řada článků, které si navzájem odporují v tom, jestli je nutné do hesel vkládat speciální znaky (+@#amp;). V jednom se ale shodnou určitě: heslo by mělo být dostatečně dlouhé a na první pohled originální. Pokud se jmenuji „Jan Pavelka“, tak jsou hesla jako pavelka12, honza, janpavelka, pavelkahonza apod. Jednoznačně špatná. Pokud do hesla zakomponuji něco „ze sebe“ a některé znaky nahradím číslicemi, můžu vykouzlit relativně bezpečné a zapamatovatelné heslo jako třeba „v4n1lk0v4zmrzl1in4“ (pokud ujíždím na vanilkové zmrzlině). To je celkem 18 znaků v kombinaci s číslicemi.
 
Bezpečné spojení
Moderní e-shopy, platební brány, portály a samozřejmě bankovní služby mají šifrovaný přenos informací pomocí SSL certifikátu. Není potřeba vysvětlovat technickou funkci. Důležité je vědět, že SSL šifrování poznáte podle domény „https“ nebo podle ikony zeleného zámku v adresním řádku prohlížeče. Takto přenášené informace jsou na cestě z Vašeho počítače internetem na druhý server šifrovány a jejich přečtení je v reálném čase bez klíče nemožné. Neprovádějte platby nebo nepřenášejte důvěrné informace tam, kde není možné bezpečné spojení.
 
Veřejná WIFI
Vyhněte se přenášení důvěrných dat nebo online plateb přes veřejné nezabezpečené WIFI sítě (restaurace, nákupní centra, náměstí, apod.). Sítě mohou být „odposlouchávány“ a Vaše data by tak mohl někdo ukládat, aniž o tom víte. Pokud to jde, používejte pro tyto situace spíše mobilní připojení přes operátora.
 
Používejte jen vlastní zařízení
Přestože dnes je trend využívat služby internetu z jakéhokoliv zařízení na základě přihlášení, používejte k tomu jen vlastní zařízení, o kterých víte, že jsou bezpečná. Cizí počítač někde v kavárně může mít nainstalovaný škodlivý software, který shromažďuje přihlašovací údaje. Pouze Vy víte, jestli na Vašem zařízení může být vir nebo ne.
 
Aktualizujte!
Aktualizujte (s vykřičníkem), jakmile to po Vás chce daný software nebo přístroj. Aktualizace mají obvykle kromě nových funkcí také vylepšené zabezpečení. Hackeři se nabourávají do přístrojů právě pomocí bezpečnostních děr, které jsou spravovány vydáním aktualizací.
 
Nečtěte neznámé e-maily
Přestože tato informace zazněla v médiích už tolikrát, je vhodné ji zopakovat. Nevyžádaná reklamní sdělení mazejte, mazejte a mazejte! Nabízí-li Vám někdo zázračný produkt, peníze zdarma či jiné výhry, určitě to s Vámi nemyslí dobře. Druhá strana dokáže zjistit i pouhé otevření daného e-mailu, automatický náhled v e-mailovém klientu dokáže spustit případný škodlivý program, který je součástí e-mailu. A pokud si myslíte, že Vám píše opravdu někdo z banky, tak si buďte jistí, že adresa ceska-sporitelna@gmail.com nebo ceska-sporitelna@cm-customer.swme.com není oficiální e-mail banky.
 
Závěrem bych rád doplnil, že bezpečnostních hrozeb na internetu může být celá řada. Nechci Vás nijak strašit tím, že internet je nebezpečné místo. Chci po Vás pouze, abyste při jeho používání byli obezřetnější.
 
 
Máte nějaké zkušenosti s podvody na internetu? Setkali jste se s více či méně sofistikovanými postupy, jak z Vás někdo chtěl vylákat číslo kreditní karty? Dejte nám vědět na e-mail jan.pavelka(zavináč)novacloud.cz.
Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus