Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Založení s.r.o. rychleji a levněji

Česká republika se zavázala, že zakládání společností bude jednodušší. Mělo by jít založit za tři dny a poplatky na její založení vyjdou maximálně na tři tisíce korun.

Jak se zakládá společnost s.r.o. jsme už jednou probírali – přesný návod naleznete zde , v ČR zakládání firem složité a drahé a v současnosti se řadí mezi nejhorší země OECD. Podle každoroční studie Světové banky Doing Business vyplývá, že Česko se v současnosti umístilo v hodnocení snadnosti a nákladnosti startu podnikání na 146. příčce ze 189 hodnocených zemí. Abyste zahájili v Česku podnikání, musíte v průměru podstoupit 9 procedur. Průměrná hodnota za OECD přitom činí 5 dní. Firmu založíte v Česku za 19 a půl dne, v zemích OECD za 11 dní.

To se, ale má změnit, od  příštího roku by se mělo zakládání společností zrychlit a zlevnit. Založit s.r.o. by mělo být možné do tří dnů a poplatky za její založení by neměly být více než tři tisíce korun.  Ministerstvo spravedlnosti již začalo připravovat změny, které novinky v oblasti zakládaní společností přinesou. Aby mohla Česká republika čerpat v dalším programovacím období dotace z evropských fondů, musí splnit některé podmínky. Jednu z nich tvoří i snížení nákladů na založení nové společnosti. Evropská komise členským státům nařídila, aby se cena pohybovala okolo 100 eur.  Proces založení společnosti by se měl i zrychlit díky vytvoření vzorových zakladatelských dokumentů a to do tří dnů. V praxi by to znamenalo, že podnikatel by došel k notáři, kterému by uvedl, že chce využít vzorové dokumenty. Do nich by se jen doplnily údaje typu jména, velikosti základního kapitálu apod. Notář by pak firmu rovnou zapsal do obchodního rejstříku.

Novelu, která by měla poplatky snížit, by ministerstvo spravedlnosti mělo předložit na vládu ještě letos.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus