Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Firmy jsou nespokojeni s připraveností absolventů

V současnosti jsou zaměstnavatelé méně spokojeni s připraveností absolventů škol. 


Přes dvě třetiny firem v Česku tvrdí, že na trhu je nedostatek kvalifikovaných mladých lidí s odborným vzděláním. Co se týká vysokoškoláků myslí si to 42% firem. Na trhu práce hlavně chybí především konstruktéři, technici, operátoři obráběcích CNC strojů, svářeči a specialisté IT.
 
Podle výzkumu se zjistilo, že v posledních letech se úroveň absolventů škol nezlepšila ba naopak dvě pětiny dotázaných si dokonce myslí, že se kvalita mladých pracovníků zhoršila. 
 
Pokles v připravenosti je znát i u absolventů s maturitním vzděláním, u této skupiny absolventů vidí zaměstnavatelé především problémy  v rozvíjení vlastní odpovědnosti, komunikačních dovednostech, schopnosti řešit problém a v rozhodování. Platí to i pro vysokoškoláky. 
 
Velkou pomocí by byla užší vzájemná spolupráce a finanční podpora neformálního vzdělávání od zaměstnavatelů.
Základním předpokladem školní přípravy totiž je, že širší vývoj umožní absolventům škol větší pružnost a jejich šance na úspěšné prosazení se tak zvýší. 
 
Harmonizace požadavků zaměstnavatelů na čerstvé absolventy škol by se proto mohla uskutečnit prostřednictvím užší spolupráce zaměstnavatelů a škol, zejména v případě oborů s odborným výcvikem. Zaměstnavatelé by se měli účastnit  na odborném výcviku žáků a studentů a  pomohla by i praxe ve firmách. Zaměstnavatelé dále spolupracují se školami formou účasti pracovníků na výuce a přednáškami zaměstnavatelů ve školách nebo nabízením pracovních míst absolventům škol.
 
 Ministerstvo školství například v rámci projektu Pospolu investuje 100 milionů korun do podpory propojení teoretické a praktické výuky v odborném vzdělávání. Jeho cílem je podpořit spolupráci středních odborných škol se zaměstnavateli.
 
 
Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus