Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Deset nejdražších manažerských chyb při řízení lidí

  • 0

Špatný manažer může firmu přijít draho – komplikuje práci svých podřízených a snižuje tak i jejich produktivitu. Absence řídící autority, která umí motivovat své podřízené, se tak podepíše na produkci firmy i její ziskovosti.



Řízení lidí je jedním z klíčů k úspěchu společnosti. A naopak – nejčastějším důvodem, proč manažeři při plnění svých úkolů selhávají, je, že nedokážou správně řídit své podřízené.

I když zvládají dobře řadu „technických“ řídících nástrojů, nedokážou účinně motivovat, jasně a přesvědčivě komunikovat, prostě „dostat z lidí to nejlepší“.Kdokoli byl členem týmu, jejichž vedoucí tyto schopnosti postrádali, ví, že jeho pracovní nasazení mohlo být vyšší.

Manažerské chyby spojené s řízením lidí jsou mnohdy evidentní, přesto však časté. V lepším případě komplikují práci a ničí pracovní morálku, v horším snižují produktivitu, zvyšují náklady, brání změnám nebo snižují pružnost firmy. Většinou chyby nejsou záměrné, zpravidla je však nelze omluvit nejistou tržní situací ani jinými neočekávanými událostmi. Řízení lidí se totiž opírá o pravidla, která zůstávají po století stejná.

Jak to podniku škodí?

Manažeři, kteří se těchto chyb dopouštějí, svým podnikům škodí. Nejen proto, že zbytečně stresují své okolí, ale i z toho důvodu, že jejich chyby jsou drahé.

Vedoucí, kteří nedokážou jasně zadat úkoly, obávají se předávat pravomoci, nejsou schopni své spolupracovníky motivovat, přinášet jim inspiraci, získat si jejich důvěru, vytvořit tým, jejichž zaměstnanci pravidelně po krátké době odcházejí se dopouštějí nákladných chyb – například nejsou schopni kontrolovat výrobní náklady nebo otevírat nové tržná příležitosti.

Chyby v řízení lidí jsou přesto často zastírány nebo dokonce tolerovány. Důvodem, proč přežívají je, že jejich dopad většinou není okamžitý. Navíc bývá většinou podceňován, nejčastěji proto, že finanční důsledky těchto chyb většinou nejsou viditelné nebo je obtížné je vyčíslit. Tyto problémy jsou navíc často přičítány jiným důvodům.

Další příčinou, proč se tyto chyby udržují, však může být i to, že se je daří skrývat před zraky nadřízených. Plýtvání schopnostmi, motivací či aktivitou zaměstnanců, ke kterým tyto chyby vedou, si však dříve či později svou daň vyberou.

Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus