Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Zvýšení mezd v roce 2015

 

V příštím roce nás čeká zvyšování nejen minimální, ale i zaručené mzdy, v některých případech se mzda zvedne i o tisíc korun.
 
 
Od ledna roku 2015 by se mělo změnit nařízení vlády o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí. Účelem této změny je zvýšení základní měsíční sazby minimální mzdy ze současných 8500 na 9200 korun a základní hodinové sazby z 50,60 na 53,80 korun
 Úroveň mzdy by se měla postupně přiblížit k 40 % průměrné mzdy. 
 
Minimální mzda od roku 2015
-minimální mzda je nejnižší přípustná výše odměny, kterou je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci za práci.  Pro zaměstnavatele je minimální mzda nejnižší úrovní nákladů na mzdy jejich zaměstnanců.
V mezinárodním srovnání patří minimální mzda v České republice (328 euro) k nejnižším v Evropské unii. Podle údajů publikovaných Eurostatem mají nižší minimální mzdu než v České republice pouze v Bulharsku ,Rumunsku , Litvě a Lotyšsku.
 
Zaručená mzda od roku 2015
-zaměstnanci v pracovním poměru, jsou navíc chráněni před poskytováním příliš nízkých mezd zaručenou mzdou. Vykonávaná práce je odstupňovaná podle její složitosti, odpovědnosti a namáhavosti do osmi jednotlivých skupin, přičemž pro každou z nich je stanovena úroveň zaručené mzdy. Pro zaměstnavatele tedy není závazná jen minimální mzda, ale je třeba odměňovat minimálně na úrovni příslušných skupin mzdy zaručené. 
 
Firmy a podnikatelé s dalším růstem minimální mzdy o 700kč na 9200kč od příštího roku nesouhlasí. Podle prezidenta Hospodářské komory Vladomíra Dlouhého v důsledku tohoto kroku lze očekávat zastavení vytváření pracovních míst, v horším případě i propouštění a zvýšení práce na černo.
 
 
 
Kategorie: Články







blog comments powered by Disqus