Volné pozice/Kariéra | Blog | Pro média | Kontakt | |

Zůstaňte informovaní

Přihlašte se k odběru článků, rozhovorů a novinek od New Wave Service zdarma.

New Wave Service nebude sdílet Váš e-mail s žádnou jinou organizací a umožní Vám kdykoliv se odhlásit.

Všechny firmy i družstva musí rychle předělat listiny, jinak jim hrozí zánik

  • 0

Nejpozději do konce června 2014 musí revidovat své zakladatelské listiny společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti a družstva včetně družstev bytových. Pokud tak neučiní, hrozí jim až výmaz z obchodního rejstříku.

Zakladatelské dokumenty se musejí v mnoha případech zcela předělat v bodech týkajících se vztahů se třetími osobami, organizační struktury společnosti, většinových rozhodnutí a hlasování. Smlouva například může nově obsahovat, že může vzniknout více různých druhů podílů, například přednostní právo na výplatu zisku.  Zákon nově dává možnost převodu podílu na osobu stojící mimo společnost bez souhlasu valné hromady.

Souhlas valné hromady bude společnost s ručením omezeným například potřebovat při změně podnikatelské činnosti, převodu nebo zastavení závodu nebo jeho části, která by znamenala podstatnou změnu dosavadní struktury. Bez souhlasu hrozí, že veškeré smlouvy a právní kroky uzavřené v souvislosti s novou činností firmy budou neplatné.

V případě, že se notáři nestihnou u všech firem s touto administrativní obstrukcí vypořádat v zákonném termínu, ocitnou se firmy v jakési právní dvojakosti – na společnost se budou nadále aplikovat ustanovení předchozího obchodního zákoníku, zároveň pro ně bude platit zákon o obchodních korporacích.

Zápis týkající se podřízení společnosti zákonu o obchodních korporacích je nutné doručit do obchodního rejstříku nejpozději do 31. prosince 2015, s tím, že nejpozději do 30. června 2014 je nutné provést alespoň úpravu zakladatelských listin.

„Zákon z obchodních korporací výslovně stanoví, že ujednání společenských smluv, které jsou v rozporu s donucujícími ustanoveními zákona, jsou od počátku roku 2014 neplatné.“ Upozorňuje advokát Mgr. Tomáš Chalupa spolupracující s portálem pravnigramotnost.cz a dodává, že jednatelé mají už jen zhruba měsíc na to, aby své společenské smlouvy stihli přizpůsobit nové právní úpravě a zároveň i vložit do sbírky listin.








blog comments powered by Disqus